arriba!

2020.11.20. 07:00

A mexikóiak sokkal lazábbak

A nyíregyházi diáklány életre szóló tapasztalatokkal tért haza.

Forrás: Girhiny Liza archívuma

Girhiny Liza az előző tanévet a mexikói Moreliában töltötte. Az emlékezetes és tanulságokkal teli útnak a Rotary Club nemzetközi cserediákprogramjában vágott neki, és mint elárulta, olyan élményekkel tért haza, amik egész életében elkísérik majd.

A cserediákok hazájukat szimbolizáló kitűzőkkel ajándékozzák meg egymást – Liza két nővére és kereszttestvére is részt vett a programban | Fotó: Girhiny Liza archívuma

– Mindkét nővérem részt vett korábban a cserediákprogramban, és nagyon sokat meséltek Mexikóról, a kultúráról, a szokásokról, ezért amikor lehetőséget kaptam arra, hogy én is utazzak, nem sokat gondolkodtam.

Új barátokra lelt

– A kint töltött tíz hónap alatt rengeteget tanultam az engem körülvevő emberekről, és jobban megismertem saját magamat is, emellett sikerült nyitnom mások felé, ami nem feltétlenül az erősségem. A befogadócsaládokkal együtt élve megtapasztaltam, hogy nem mindenki olyan, amilyennek mutatja magát, vagy amilyennek elsőre gondoltam – árulta el a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium tizenegyedikes tanulója, aki máig tartó, szoros barátságot kötött a helyi fiatalokkal és a többi cserediákkal, így a mexikói gasztronómián, hagyományokon és ünnepeken túl francia, török, dán, brazil, thai társai életébe és szokásaiba is bepillantást nyert.

Liza
Fotó: Girhiny Liza archívuma

Kérdésünkre, hogy milyennek ismerte meg a mexikói embereket, elmondta: sokkal lazábbak, mint a magyarok, kevésbé stresszesek, és soha nem rohannak, náluk simán belefér egy félórás-órás késés.

– Emellett rendkívül nyitottak és segítőkészek, ha látják, hogy valami problémád van, keresik és általában meg is találják a módját, hogy könnyebb legyen számodra – emelte ki Liza, akinek annak ellenére sokat erősödött a spanyolja, hogy a koronavírus-járvány miatt hosszabb ideig karanténban volt.

Még lehet jelentkezni

A Rotary cserediákprogramjára november 30-áig adhatják le az előjelentkezést a középiskolások a www.ryep.hu oldalon. A jelentkezők anyagát és az általuk javasolt sorrendet a klubok továbbítják az ifjúsági felelősök választott bizottságának, ami a regionális meghallgatást tartja. Az országos kiválasztásra ezután kerül sor. Jelentkezni és további információt kérni a [email protected] e-mail-címen lehet.

CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában