Ópályi

2020.11.15. 07:00

A pulykakotlósra bízzák a kisfácánokat

A pótmama figyelmeztetni tudja a kicsiket mind a szőrmés, mind a tollas ragadozókra.

Hajtás közben

Fotó: a szerző

Ha a naptár az emberes hónapokat mutatja, a vadászok előveszik sörétes fegyverüket, megszámlálják, mennyi 8-as, 10-es lőszer van a fegyverszekrényben, s készülnek a szezon első fácán-, valamint mezeinyúl-vadászatára. Egy kicsit nosztalgikus és idillikus a bevezetőm, de tény: október elsejével elkezdődött az apróvad vadászata.

Sikerül-e visszavadászni?

Tóth Attila, az ópályi Hőnig István Vadásztársaság elnöke és társai azzal a módszerrel igyekeznek a vadászandó fácánok számát növelni, illetve a vadászat sikerét biztosítani, hogy napos koruktól nevelik a fácáncsibéket. Nem ez az általános, de ők azt az utat járják, hogy pulykakotlósokra bízzák a csibék védelmét és nevelését. A nem is olyan régen háziasított pulykakotlós még magában hordozza mindazt, amivel védelmezni, figyelmeztetni tudja a kicsiket mind a szőrmés, mind a tollas ragadozókra. Közben olyan szabadon mozognak a többhektáros területen, mintha ott látták volna meg a napvilágot.

Időben teszek egy nagy ugrást, és máris a vadászatról kezdünk el beszélgetni, hiszen a madarak már régen nem a kotlósok felügyelete alatt vannak, már régen a szomszédos erdőben, kukoricásban, csenderesben, a ligetes, bokros réten élik napjaikat. A nagy kérdés: sikerül-e visszavadászni a madarakat, fognak-e repülni, vagy csak szaladnak az égtáj minden irányába. Az pedig nem jó, mert csak a levegőben lövi a vadász a fácánt, a földön sohasem.

Még nagy a takarás

A vadászok a hajtások irányát az előzetes megfigyelések alapján határozzák meg, és igyekeznek repülésre bírni a madarakat. A fácánok aztán fel is reppennek, ha már nagy a veszély. Ezért van szükség a kutyákra, a jól lövő vadászokra, mert ellenkező esetben elmarad a várva várt vadász­élmény. Az idei szezonban eddig megtartott fácánvadászaton inkább a madarak felé billen a mérleg, de még nagy a takarás, könnyen meghúzódik a fácán, nem repül. Azt is lehet mondani, hogy mindez nem baj, mert marad jövőre, itt fog szaporítani, gazdagabb és erősebb lesz az igazi vadfácánállomány. Ez nem vadászfantazmagória, mondja a vadászelnök, tény. Vannak olyan fácánjaik, amelyeket már azok a tyúkok neveltek, amelyek túlélték az előző szezon vadászatát és a tavaszi párválasztáskor kakasra is találtak.

Az apróvadvadászat másik kedvelt vadja a mezei nyúl. Van belőlük a vadásztársaság területén, bár határrészenként eltérő a számuk: van olyan terület, ahol gazdagabb az állomány, míg más helyeken alig-alig lehet látni mezei nyulat. Van és lesz mire vadászni, de nagyon jó lenne egy kis hó, egy kis zúzmarás időjárás, mert az az igazi apróvadas vadászat esszenciája.

Zsoldos Barnabás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában