Tiszavasvári

2020.11.30. 20:00

A sorrend: tördelni, bekapni, ropogtatni

Évtizedek óta a grillázskészítés rabja Róka Sándorné.

Róka Sándorné konyhájában az édességek már az ünnepet idézik | Fotó: Sipeki Péter

Fotó:

Tördelni, bekapni, rágni – ezekkel a szavakkal fogadott otthonában Róka Sándorné, miközben apró grillázsperecekkel kínált. A Tiszavasváriban élő hölgy gyógyszergyártóként kereste a kenyerét harminchárom éven át, de már több mint két évtizede a grillázskészítés tölti ki a napjai nagy részét.

A betegség döntött

– A kilencvenes években kaptam egy infarktust – mondja Róka Sándorné. – Akkor megfogadtam, ha élve hazamegyek a kórházból, megtanulom a grillázskészítést. Kovács Béláné volt a mesterem, aki akkor már népművész grillázskészítő volt. Korábban ő is az Alkaloidában dolgozott, hiszen akkoriban Tiszavasváriban nem volt olyan család, ahonnan legalább ketten nem ott kaptak munkát. Elmentem hozzá, szépen megmutatott és elmagyarázott mindent, aztán annyit mondott: most pedig sok kitartásra lesz szükséged! Igaza is lett, egy ideig rengeteg álmatlan éjszakát, sok könny­cseppet, hólyagos ujjakat és fájdalmat hozott az ismerkedés az édességgel.

Róka Sándorné konyhájában az édességek már az ünnepet idézik | Fotók: Sipeki Péter

– Ennek már 23 éve, azóta ez a hobbim. Azt szokták mondani, az ember nyugdíjas koráig azt a munkát végzi, amivel a kenyerét keresi, utána meg azt, amit szeret is csinálni. Nekem már régóta az utóbbi az életem. Ez nem is igazi munka, hanem kikapcsolódás.

Céltalanul soha

Az alaprecept egyszerű: egy kiló cukrot megolvasztunk, abba mehet hatvan deka durvára vágott dió. Munka közben nagy óvatosságra van szükség, mert a cukor 140 fokon olvad, így az égésveszély mindig fennáll.

A grillázs egy cukorból készített, lapos, törött darabokból álló édesség. Főleg cukorból áll, de sokan diót, mogyorót, pekándiót vagy mandulát is adnak hozzá – olvasható a Wikipédián. Több variációja is létezik szerte a világon: Görögországban pasteli, Franciaországban croquant, Indiában chikki, Bangladesben kotkoti. Egyes közel-keleti tájakon pisztáciát, számos ázsiai országban pedig szezámmagot is tesznek bele.

– Dióval szoktam leginkább dolgozni, de nagyon sok minden kerülhet a grillázsba, főként olajos magvak, tökmag, mák, mogyoró, mandula vagy akár kókuszreszelék – sorolja a tiszavasvári hölgy.

– Amikor 60-70 fokra lehűlt a massza, akkor mehet a táblára. Általában három milliméter vastagságúra nyújtom, és kezdődhet a formázás.

– Ami a legfontosabb, cél nélkül soha ne lássunk munkához. Először fejben legyen meg a terv, utána jöhet a megvalósítás. Egyszer még a nyíregyházi római katolikus templomot is megcsináltam grillázsból. Egy hétig tartott a munka, de előtte a felkészülés legalább egy hónapig. Elmentem a templomba, kívül-belül lefényképeztem mindent, aztán otthon kezdődött a méricskélés. Amikor mindent kiszámoltam, papírból legyártottam a sablonokat, és kezdődhetett a munka.

– Arra figyelni kell, hogy a grillázs formázás közben is változtatja az alakját, hűlés közben deformálódhat, és amikor vágom, a széleknél egy kicsit nyúlik az anyag. Amikor az elemek megvannak, kezdődhet a ragasztás, szintén olvadt cukorral.

Újra az iskolapadban

Róka Sándorné tíz évvel ezelőtt, 62 évesen szerzett cukrászvégzettséget Budapesten, a Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Intézetben.

– Sokáig semmi kedvem nem volt ahhoz, hogy újra az iskolapadba üljek. Aztán Sándor fiam azzal zárta le a vitát, hogy ő megajándékoz ezzel a tanfolyammal. Budapestre jártam iskolába hetente két alkalommal másfél éven keresztül.

Róka Sándorné leginkább a családnak és a barátoknak, közeli ismerősöknek készít grillázst.

– Az unokáim szinte sportot űznek abból, hogy küldik nekem interneten a képeket, hogy mama, ezt csináld meg, meg azt is. Esküvőkre, alkalmi ünnepségekre is szoktam vállalni a felkéréseket. Versenyekre is járok, szép eredményeim is vannak ezekről. Eddig 4 bronz-, 7 ezüstérem és két különdíj az eredmény. Engem a grillázskészítés pihentet és nyugtat igazán. Amikor elkészül egy-egy mű, és látom az ünnepelt arcán az örömet, az mindennel felér.

JG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában