Dubaj

2020.11.23. 20:00

„A szabály értünk van, nem ellenünk”

A dubaji munkahelyen a dolgozók nem használhatják az ebédlőt, a teakonyhát.

A koronavírus járványa alól egy ország sem vonhatta ki magát, így az Egyesült Arab Emírségek sem. Az idegenforgalmáról híres Dubajban egy multinacionális cégnél dolgozik 2018 decembere óta a nyíregyházi származású Szabó Szilvia, aki kérésünkre tájékoztatta szerkesztőségünket az ottani helyzetről.

Március óta maszkban

– Szerencsésnek mondhatom magam, hogy a járványhelyzetet Dubajban vészelhetem át. Abszolút biztonságban érzem magam, a kormány minden szükséges intézkedést megtesz az egészségünkért. Az Egyesült Arab Emírségekben több mint 15 millió tesztet készítettek el, az egészségügy képes megbirkózni a betegek számával, van elegendő orvos, ápoló, kórház, ágy és lélegeztetőgép. Március óta hordunk maszkot, ahogy elhagyjuk az otthonunkat, mindenhol kötelező a viselése, különben több százezer forint értékű büntetést fizethetünk. Senki sem ellenkezik, tudjuk, hogy ez a szabály értünk van, nem ellenünk. Én 9 órán keresztül viselem a munkahelyemen. Nem szeretem, de viselem. Látszólag sokat számít, amit jelez, hogy összesen 1200 esetünk van egy ugyanakkora országban, mint Magyarország – mesélte Szabó Szilvia.

– Mi nem dolgozunk otthonról, de az irodában kifejezetten ügyelnek a biztonságra. Belépéskor kapunk ingyenes maszkokat lázmérés és kézfertőtlenítés után. Átrendezték az egész irodát, a dolgozók minimum két méter távolságra ülnek egymástól, a meetingek online történnek. A közös helyiségeket nem használhatjuk, így az ebédlőt és a teakonyhát sem. Az étkezést mindenki a saját asztalánál oldja meg. Az egész épületben folyamatos a fertőtlenítés, mindenhol takarítókba botlunk a mosdóban, a folyosókon.

– A szupermarketben minden kosarat fertőtlenítenek, mielőtt a vásárló hozzáér. A padlóra felragasztott jelek segítenek a 2 méteres távolság betartásában. A nyilvános WC-ket a plázákban és mindenhol, minden használat előtt és után fertőtleníti a mosdóban állandóan jelen lévő takarítószemélyzet. Ez egyébként járvány nélkül is alapvető itt. Az utcán a padokon csak egy ember ülhet, ez rá is van ragasztva, illetve ha a következő pad túl közel van, arra egyáltalán nem lehet ráülni. Ezt a 0–24 órában strázsáló biztonsági őrök ellenőrzik. Az éttermekben az asztalok megfelelő távolságra vannak elhelyezve, sok helyen biztosítja plexifal is a védelmet az asztalok között, minden asztalon van kézfertőtlenítő. A színházban, operában, moziban kihagynak 3-4 széket két ember között, azok ülhetnek egymás mellett, akik együtt érkeztek. Az autókban 3 ember tartózkodhat, a taxiban tehát csak 2 utas lehet.

Nem az utazgatás éve

– A konditermek lecserélték berendezéseiket március óta vadonatújra, minden használat előtt és után fertőtleníti a gépeket az állandóan jelen lévő takarítószemélyzet, és a maszk viselete itt is kötelező. A gépek között szintén figyeltek a 2 méteres távolság betartására, illetve mindegyik gépet plexifal választja el egymástól. Egyetlen épületbe, közterületen tartott vásárra, rendezvényre sem lehet belépni lázmérés és kézfertőtlenítés nélkül, ehhez biztosítják a fertőtlenítőszert. Énekkari próbák nem lehetségesek. A járvány alatt senki nem utazott, nem mentünk nyaralni, nem mentünk haza a szeretteinkhez sem, pedig legalább karácsonyra sokunk szeretett volna Magyarországra utazni. Okosabbnak látjuk maradni, ez most nem az utazgatás éve, és ezt elfogadjuk.

MML

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában