maradandó károsodások

2020.11.27. 17:30

E-cigaretta – nem szabad rászokni!

A cigarettafüst hiánya könnyen azt a hamis benyomást keltheti, hogy az e-cigi nem káros.

Forrás: illusztráció/shutterstock

Az elektromos cigaretta néhány éve robbant be a köztudatba, s akkor az egészségre rendkívül káros dohányzás „egészségesebb” alternatívájaként reklámozták. Az e-cigi működése valamilyen pára belélegzésén alapul, amit különféle módon állítanak elő az elektromos eszközök. A folyadék párologtatásával működő e-cigaretták mellett megjelentek a dohányt felhevítő készülékek is. A cigarettafüst hiánya könnyen azt a hamis benyomást keltheti, hogy az e-cigi nem káros, pedig a mérgező anyagok belélegzése, légzési és szívbetegségek kialakulása, kiszáradt száj és szédülés a modern cigaretták velejárói.

A kisebbik rossz

Az egyik legnagyobb gond, hogy a középiskolások körében ugrásszerűen megnőtt a dohányzók száma, s ez elsősorban az elektromos cigarettának köszönhető. Utánajártunk, milyen káros hatásai lehetnek az „elektromos füstölésnek”. A témáról dr. Vinkler Ilona Cecília nyíregyházi tüdőgyógyásszal beszélgettünk, aki elmondta, az elektromos cigaretta kisebb mennyiségű nikotint tartalmaz, mint a hagyományos, ráadásul nem találhatók meg benne azok a különféle kátrány­anyagok, amik a normál dohánytermékekben igen.

– A hagyományos cigaretta a kátrány mellett egyéb vegyi anyagokat is tartalmaz, amik károsak a tüdőre. Az e-cigi sem egészséges, de kevesebb káros anyagot tartalmaz, azért találták ki, hogy segítsen az erős dohányosoknak a leszokásban, és a fokozatosságban, a kéz kényszeres mozgásának lekötésében nagy segítséget jelenthet – tudtuk meg a tüdőgyógyásztól, aki felhívta a figyelmet, hogy az elektromos cigaretta is csak átmeneti megoldás, de senkinek sem javasolják, erre sem szabad rászokni.

Visszafordíthatatlan károsodás

– Az orvosoknak tudatosítaniuk kell a betegeikben azt a sokat hangoztatott tényt, hogy a dohányzás tüdőrákot okoz. Ez minden dohányost érinthet előbb vagy utóbb, ugyanis a nikotin krónikus gyulladást idéz elő a hörgők nyálkahártyájában. A betegséget COPD-nek, azaz krónikus obstruktív tüdőbetegségnek hívjuk. A tüdőben lévő légutak tartós beszűkülésével jár, ez a károsodás visszafordíthatatlan, a tüdő szerkezetének visszaállítására nincs lehetőség – hangsúlyozta dr. Vinkler Ilona Cecília. A COPD világszerte az egyik legfőbb halálok, éppen ezért a prevenció nagyon fontos. Súlyos betegség, fulladással jár, és a betegnek a későbbiekben oxigénterápiára lehet szüksége. Ez a veszély az elektromos cigarettát használókat is fenyegeti.

A témával az Európai Légzőszervi Társaság (ERS) is kiemelten foglalkozott, szerintük jelenleg nem áll rendelkezésre elegendő adat, amely alapján kijelenthető lenne, hogy az elektronikus cigaretta hosszú távon valóban biztonságosabb alternatíva lehetne a hagyományos dohányzásról leszokók számára.

A vélemények ellentmondásosak, hiszen az egyik tábor az e-cigarettában lévő vegyi anyagok káros hatásaira hívja fel a figyelmet, míg mások azt hangsúlyozzák, hogy a hagyományos cigarettához képest kevesebb káros anyagot tartalmaznak a modern füstölnivalók.

Egy, a Journal of Clinical Investigation tudományos folyóiratban közölt tanulmány megállapította, hogy az e-cigaretta gőzének tartós belélegzése – még nikotin nélkül is – negatív hatással lehet a tüdő normál működésére.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában