cserediákprogram

2020.11.12. 15:26

Életre szóló kaland fiataloknak

A Rotary cserediákprogramjára november 30-áig adhatják le az előjelentkezést a középiskolások.

Fotó: Dodó Ferenc

Megismerni egy idegen országot, kultúrát, nyelvet, életre szóló tapasztalatokat szerezni és barátságokat kötni ma már nem kiváltság. Lehetőség, amivel a Rotary Club nemzetközi cserediákprogramjának köszönhetően többek között a nyíregyházi középiskolások is élhetnek. Arról, hogy kik és milyen feltételekkel csatlakozhatnak a programhoz, Kovács Krisztiánnal, a helyi szervezet elnökével beszélgettünk.

Sok fiatal álmodik arról, hogy még középiskolásként tapasztalatokat szerezhessen és élményeket gyűjthessen külföldön. Őket célozza meg a világ legnagyobb, kormányokhoz nem kötődő civil szervezete, a Rotary nemzetközi diákcsere­programja. Ahhoz, hogy már a következő tanévben nekivághassanak a kalandokkal teli, nagyszerű lehetőségekkel kecsegtető útnak, november 30-áig ki kell tölteniük az előjelentkezési lapot. Arról, hogy kik vehetnek részt a programban, milyen feltételeknek kell megfelelniük a diákoknak és a családjuknak, és mi vár rájuk a külföldön eltöltött hónapok alatt, Kovács Krisztiánnal, a Rotary nyíregyházi szervezetének elnökével beszélgettünk.

Rövid és hosszú program

– Minden klub két-három fiatalt indíthat el, így hazánkból körülbelül hatvanan vesznek részt évente a programban, ami nem nyelviskola, és nem is utazási iroda. Ezzel azt akarom mondani, hogy a célországot minden esetben a helyi iroda határozza meg, ezért azt szoktuk kérni a diákoktól, hogy legalább három-négy országot jelöljenek meg, így nem érheti őket csalódás. Természetesen mindig csak biztonságos helyre mehetnek, gondolok itt jelenleg a koronavírusra, ami reményeink szerint a 2021/2022-es tanévben már nem jelent problémát. Ha mégis, úgy a programot a Rotary az ideihez hasonlóan a következő esztendőre halasztja – árulta el a nyíregyházi klub elnöke. Kifejtette: a középiskolások a rövid nyári és az egész tanévre szóló, hosszú diákcsereprogram közül választhatnak. Az előbbi egy hathetes külföldi utat jelent a nyári szünetben, míg az utóbbi időtartama 9–11 hónap, s általában augusztus végétől a következő év júniusáig tart.

– A jelentkezőknek több kiválasztási szempontnak kell megfelelniük. Az egyik ilyen az életkor: csak 15–17 éves diákokat indítunk. Ennek oka, hogy a középiskola első éve a beszokás időszaka, az utolsó pedig már az érettségire készüléssel telik, így az ideális jelölt 10–11. évfolyamos. A csereprogramra jelentkezők szinte minden esetben fogadók is lesznek. A befogadókkal szemben az egyik legfontosabb követelmény, hogy teljes család legyenek, ezt a szempontot a kiutazók kiválasztásánál is figyelembe kell vennünk.

– A kiváló tanulmányi előmenetel nem feltétel, elegendő egy négyes átlag, de a kiküldő klubok ifjúsági felelősei felveszik a kapcsolatot a jelentkező tanulók tanáraival. Fontos, hogy aktív tagjai legyenek az iskolai és egyéb közösségeknek, hiszen ez segíti a gyors beilleszkedést. A szempontok között kiemelt helyen áll a motiváció, hogy a jelentkezők akarjanak utazni, legyenek világosan megfogalmazott céljaik, elképzeléseik – sorolta Kovács Krisztián, s hozzátette: ahhoz, hogy valaki igazán profitálni tudjon a kint eltöltött időből, biztos – elsősorban angol – nyelvtudásra van szüksége.

Az utóbbi években jó kapcsolat alakult ki a klub és a középiskolák között. Ebben a kiutazó diákoknak is nagy szerepük van: azt szokták tőlük kérni, segítsenek abban, hogy iskolájuk a távollétük alatt fogadjon külföldi fiatalokat.

Megállják a helyüket az életben

– A hosszú útjainkon a gyerekek közvetlenül, a befogadó családok tagjaiként ismerhetnek meg egy idegen országot és kultúrát, magabiztos nyelvtudást szereznek, de ennél sokkal többet jelent cserediáknak lenni. A jövőjük szempontjából meghatározó tapasztalatokat szereznek, magabiztosabbá válnak, az élet minden területén feltalálják magukat és megállják a helyüket, szoros barátságot kötnek ideiglenes családjukkal és a többi cserediákkal, akikkel hazatérve is tartani fogják a kapcsolatot. Hiszem, hogy ha ez a program eljutna minden második tanulóhoz, nem lennének háborúk és konfliktusok a világban.

Információk

A kiválasztási folyamat és a klubmeghallgatás előtt ki kell tölteni az előjelentkezési lapot a www.ryep.hu oldalon november 30-áig. A jelentkezők anyagát és az általuk javasolt sorrendet a klubok továbbítják az ifjúsági felelősök választott bizottságának, ami a regionális meghallgatást tartja. A kiutazók országos kiválasztására ezután kerül sor. Jelentkezni és további információt kérni a [email protected] e-mail-címen lehet.

CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában