cserediákprogram

2020.11.26. 07:00

Igazi családra lelt Mexikóban is

A Rotary cserediákprogramjára november 30-áig adhatják le az előjelentkezést a középiskolások.

Dóri összebarátkozott a rotarys cserediákokkal

Forrás: Haja Dorottya archívuma

Egy eltérő nyelv, kultúra, a szokások és hagyományok megismerésével szélesedik a látókörünk, s az így megszerzett tapasztalatot és tudást életünk minden területén kamatoztathatjuk. Haja Dorottya az előző tanévet Tijuanában töltötte a Rotary nemzetközi cserediákprogramjában. Boldogan mesélt befogadócsaládjáról, az iskoláról, új barátairól és a mexikói életéről.

Gyorsan beilleszkedett

– A barátaimtól hallottam a programról, majd segítséget kértem a jelentkezéshez azoktól az ismerőseimtől, akik a szervezet tagjai. Tavaly augusztusban indultam el, és bevallom, próbára tett a kiutazás, hiszen még soha azelőtt nem repültem egyedül, de rögtön megkönnyebbültem, amikor a reptéren megpillantottam a kinti családomat. Óriási szeretettel fogadtak, azonnal megvolt közöttünk az összhang, ezért is döntöttünk úgy – egyeztetve a Rotaryval –, hogy az egész tanévet náluk töltöm. A fogadószüleim elváltak, így felváltva laktam hol az egyikükkel, hol a másikukkal. Áprilisig egyedül voltam náluk, aztán amikor hazajött a szintén cserediák fiuk, már hármasban éltünk az anyukámnál. Megismerkedtem és rendszeresen találkoztam az apukám felnőtt gyerekeivel is, akik szintén nagyon kedvesek voltak velem – árulta el Dóri, aki most tizenegyedikes a Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnáziumban.

– Az iskolában sem jelentett különösebb problémát a beilleszkedés, csak annyi volt a gond, hogy az első félévben olyan osztályba kerültem, ahová nálam fiatalabbak jártak, így nem sok közös programot tudtunk szervezni suli után vagy hétvégén. A második félévben, ha csak rövid ideig is, de már a kortársaim között tanulhattam, és szereztem néhány igazi barátot. Március elején aztán közbeszólt a koronavírus és a karantén…

– Nekem nem kellett részt vennem az online oktatásban, a négy-öt szabad hónap alatt az itthoni osztályozóvizsgáimra készültem, próbáltam csiszolni a spanyolomat, és miután hazajött a tesóm Tajvanról, sok időt töltöttünk együtt.

Élmények, tapasztalatok

Dóri összebarátkozott a rotarys cserediákokkal is, akik Olaszországból, Belgiumból, Franciaországból, Dániából, Brazíliából, Thaiföldről és Tajvanról érkeztek Mexikóba.

Dóri és a befogadócsaládja

– Eleinte minden héten találkoztunk a spanyolórákon, aztán körülbelül havonta szerveztek a csoportnak közös programokat. Sok időt töltöttem a lányokkal, amíg lehetett, moziba mentünk, beültünk egy kávézóba. Nem mondom, hogy mindenkivel tartom a kapcsolatot, de megmaradt egy szűkebb társaság, akikkel igen. A kinti családommal pedig rendszeresen beszélünk.

Kérdésünkre, hogy milyenek a mexikói emberek, elmondta: nyitottak, kedvesek és befogadóak, ezt a nagyobb családi összejöveteleken is megtapasztalhatta. – Mindenki jó szívvel fogadott, kereste a társaságomat, még azok is, akik nem beszélnek angolul. Igaz, nyelvismeret nélkül is megértettük egymást. A legkülönlegesebb ünnepüknek is részese lehettem: ez a Día de los Muertos, a mexikói halottak napja. Oltárt állítanak, az elhunyt szeretteik fotói mellé virágot, gyertyát, ételt és italt tesznek, mert úgy tartják, hogy ilyenkor a holtak felkelnek, és velük együtt ünnepelnek. A rotarys cserediákokkal közösen mi is készíthettünk egy oltárt. A legszebb mégis a karácsony volt, nagyon bensőségesen telt még úgy is, hogy nem az igazi családom körében töltöttem.

Dóri szerint annak érdemes belevágni a programba, akiben van kalandvágy, szeretne megismerni egy eltérő kultúrát, megtanulni egy idegen nyelvet vagy a világ minden tájáról új barátokat szerezni, tapasztalatokat és élményeket gyűjteni.

Jelentkezés

A Rotary cserediákprogramjára november 30-áig adhatják le az előjelentkezést a középiskolások a www.ryep.hu oldalon. A jelentkezők anyagát és az általuk javasolt sorrendet a klubok továbbítják az ifjúsági felelősök választott bizottságának, ami a regionális meghallgatást tartja. A kiutazók országos kiválasztására ezután nyílik lehetőség. Jelentkezni és további információt kérni a [email protected] e-mail-címen lehet.

CSA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában