Nyíregyháza

2020.11.04. 11:02

Késő őszi madártalálka

A természetvédelmi program minden érdeklődő számára nyitott.

A tavalyi gyűrűzőtábor sztárja a hamvas küllő volt

Fotó: Hoványi Péter archívuma

Az E-misszió Egyesület november 5. és 8. között, csütörtöktől vasárnapig ismét madárgyűrűzésre hívja a természetet és madarakat kedvelőket, a nyugodt kikapcsolódásra vágyókat a nyíregyházi Szelkó-tó mellé. A természetvédelmi program minden érdeklődő számára nyitott, különösen a november 7-ei, szombati családi napon. Petrilláné Bartha Enikő ornitológus, madárgyűrűző szakember és az E-misszió Egyesület a már hagyományos novemberi madarásztáborukban vizsgálják és mutatják be az itt telelő és vonuló madárvilágot.

Családi nap szombaton

A sok éve rendszeresen megrendezett, késő őszi madártalálkán várja a látogatókat a cinegék és rigók számos fajtája, az apróságok, mint a királykák, a fakúsz, az ökörszem és látványos téli vendégeink: a süvöltők. De került már gyűrű az elmúlt években karvalyra, erdei fülesbagolyra, szajkóra, fekete harkályra, zöld és hamvas küllőre is. Mindig kíváncsian várják, visszatérnek-e a több évvel ezelőtt itt meggyűrűzött madarak, esetleg – hiszen már többször is volt rá példa – befognak-e egy távoli országban, sok száz kilométerre meggyűrűzött példányt. A program szabadtéri, de a szervezők a járványhelyzet miatt mindenkitől maximális elővigyázatosságot kérnek: a maszk viselését és a másfél méteres távolság tartását.

A látogatókat elsősorban a szombati családi napra invitálják reggel nyolctól a szervezők, míg a madárgyűrűzés iránt szakmailag komolyabban érdeklődőket, segítőket a többi napon is szívesen fogadják. Aki nem szombaton érkezik, legalább egy nappal korábban telefonon egyeztessen a szervezőkkel! – kéri az egyesület. További információval Petrilláné Bartha Enikő (20/778-9585) vagy Szigetvári Csaba (20/512-3311, [email protected]) szolgál.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában