kiskert

2020.11.20. 09:23

Készítsük fel a kertet a télre!

A jó időben kint lévő szobanövényeink, kaktuszaink most már kerüljenek be a lakásba.

20200320 Csorvás Megérkezett a tavasz, sokasodnak a munkák. A fák metszése. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Forrás: Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

Több gyümölcsfának is hasznos az őszi metszés. Ilyen például az almafa, ami a nyár során rengeteg függőlegesen felfelé növekvő vízhajtást hoz. Ezeket célszerű tőből kivágni, mert csak elvonják az életerőt a növénytől – kezdte az aktuális kerti tanácsok részletezését Lakatos Bertalan.

A tuzséri Nagy Sándor Kertbarát Klub Egyesület elnöke szerint a rózsabokrok tavasszal meghálálják, ha télire kapnak egy kis takarást, ezért érdemes beszerezni egy kevés szalmát, és azzal betakarni a növényeink tövét. A szalmaszálak közt lévő levegő szépen tartja majd a hőt, megóvva növényeinket a komolyabb hidegek során.

A szerszámokat megtisztítani

– Érdemes már novemberben átgondolni és elkezdeni a kert téliesítését. Ez érinti a kertjeinkben található növényeket, a gyepet, de külön figyelmet kell szentelnünk a kerti szerszámainknak és a különféle eszközeinknek. Ha ebben a hónapban megfelelő módon gondoskodunk a kertünkről, elkerülhetjük a tavasz eleji meglepetéseket, úgymint a szétfagyott növények vagy a használhatatlanná váló kerti szerszámok. A különféle permetezőgépekből engedjük le a folyadékot, vagy töltsük fel fagyállóval, a kinti szivattyúkból is távolítsuk el a felesleges vizet – sorolta a hasznos tanácsokat Lakatos Bertalan.

Hozzátette, ha vannak olyan cserjéink, amik kerítésen vagy valamilyen támrendszeren futnak fel, és szintén csak mérsékelten fagy­állók, akkor szedjük le őket a támrendszerről vagy a kerítésről, fektessük a vesszőket, ágakat óvatosan a talajra, és takarjuk le lombbal vagy földdel. A földkupacos letakarás segíthet más, melegebb éghajlatról származó, egzotikusabb növényeknek is.

– Novemberben fel lehet ásni és trágyázni a veteményesünket. Nyugodtan meghagyhatjuk a durvább földdarabokat, mivel a későbbiekben a földigiliszták felaprózzák majd, hogy a trágyához férhessenek. A talajvíz fagyása, majd olvadása segíti a talaj felaprózódását, így tavasszal könnyebb lesz majd megdolgozni. Akinek van az udvarán komposztláda, az bizonyosodjon meg arról, hogy az jól le van-e fedve, hogy a csapadék ne mossa ki a tápanyagot. Gyűjtsük össze a lehullott faleveleket, azok is mehetnek a komposztba. A diófa lehullott leveleit is nyugodtan összegyűjthetjük, mert a hosszú lebomlás során a mérgező anyagok mind kimennek belőlük – mondta Lakatos Bertalan.

Még lehet ültetni ezt-azt

A nyáron kint lévő szobanövényeink, kaktuszaink most már kerüljenek be a lakásba. Muskátlijaink kiteleltethető növények, ha sikerül nekik hűvös, világos, de fagymentes helyet találni, akkor jövő nyáron sokkal pompázatosabbak lesznek, sokkal több virágot és dúsabb levélzetet fognak majd hozni. Tulipánt, nárciszt és más hagymás, gumós növényt még el lehet ültetni, hogy tavasszal díszítsék a kertet – fogalmazott a szakember.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában