Nyíregyháza

2020.11.15. 11:30

Korábban jött a karácsony

Vadilku Istvánné különleges születésnapi ajándékot kapott a hetvenedik születésnapjára.

Vadilku Istvánné karácsonyi kaktusza a szokottnál korábban virágzott ki

Fotó: Vadilku Istvánné archívuma

Az idén korábban virított ki a megyeszékhelyen élő Vadilku Istvánné karácsonyi kaktusza.

– Eddig István-nap környékén borult a növényem virágba, most azonban már november 10-én, éppen a hetvenedik születésnapomon virágzott ki a karácsonyi kaktuszom, így ezt amolyan speciális születésnapi ajándékként fogtam fel – mondta lapunknak a nyíregyházi hölgy, aki elmondta, fikuszt, korallvirágot, fokföldi ibolyát és muskátlit is nevel.

Tudnivalók a növényről

Vadilku Istvánné lapunknak elmondta, a virágok szeretetét még az édesanyjától örökölte, ám mivel panelházban él, csak az egyszerűbb fajtákról tud gondoskodni. – Vannak fikuszaim, korallvirágom, fokföldi ibolyám, muskátlim, na és persze ott van a karácsonyi kaktusz. Utóbbi sem igényel különösebb extra törődést – emelte ki Vadilku Istvánné Mária, majd hozzátette, azért is szereti ezt a növényt, mert nincsenek tövisei és emellett rendkívül dekoratív, télen bent van a lakásban, míg nyáron az erkély egyik éke.

Vadilku Istvánné karácsonyi kaktusza a szokottnál korábban virágzott ki | Fotó: Vadilku Istvánné archívuma

A karácsonyi kaktusz különleges alakzatú virágai a lapos levéltagok csúcsain vannak. Ezt a dús virágzást csak akkor érhetjük el, ha nyáron pihentetjük, a szabadba visszük. Pihentető-időszaka körülbelül április-májustól szeptemberig tart. Ezalatt visszafogjuk az öntözését, épp, hogy csak ki ne száradjon, de a tűző napra nem szabad tenni. Nyár közepén elkezdhetjük tápoldatozását, a foszforos tápoldat elősegíti majd a virágzást.

Ősz elején vigyük be a lakásba, olyan helyre tegyük, ahol tudjuk, hogy az már az állandó helye lesz. Ezután hamarosan megjelennek a kis bimbókezdemények, és ekkor már ne változtassuk a helyét, mert lehullhatnak a bimbócskák! Októbertől márciusig virágoztatható. Időzíthetjük is a virágzását, mert ha hamarabb visszük be a szabadból a szobába, korábban fog megindulni a bimbózás, így már karácsony előtt jóval korábban, akár már novemberben is virágba borulhat – ahogy történt ez Vadilku Istvánné esetében is.

Egymás utáni virágzás

Ha több cserépben neveljük a kaktusznövényeket, és a tápoldatozásukat is eltoljuk időben, elérhetjük, hogy egymás után, sorjában virágozzanak, így kihúzható a növény virágzási ideje. A virágpompa huzamosabb ideig, hónapokig megmaradhat, ha hidegebb ablakpárkányra, hűvösebb helyre helyezzük a növényeket. Olyan virág, hogy ha kicsit is odafigyelünk rá, sok évig megmarad, nem kell félni a kipusztulásától, így minden karácsonykor megörvendezteti gazdáját színpompás, üdítő virágaival.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában