Nyíregyháza

2020.11.17. 20:00

Megragadja a legszebb pillanatokat

Janics Attila fotója több mint 1200 kép között hódította el a harmadik helyet.

Fotó: Janics Attila

– A fotósok többsége a gomb lenyomásakor már érzi, hogy „igen, ez lesz az igazi” – ezt érezhette Janics Attila fotós is, amikor lekattintotta a díjnyertes fotóján szereplő kislányt.

A megragadott pillanat egy nemzetközi versenyen, a Central Europe Wedding Show-n a harmadik helyet jelentette a humor kategóriában. A fotóról és munkája kihívásairól a szerző mesélt. Elmondta, a kép Hajdúszoboszlón, egy református esküvői szertartáson készült.

– A kislánynak nem tetszett, hogy a szertartáson „csattogtatom” a gépet, először pisszegett, majd integetett nekem. Tudtam, hogy ebből szuper fotó lehet, ezért adtam alá a lovat: az édesapját megkértem, hogy a kislány nézzen felém. Az apuka integetett neki, mire a kicsi kinyújtotta a nyelvét – ezt a nem mindennapi, mókás pillanatot kellett megragadnom. Sorozatfelvételre állítottam a gépet, az ominózus momentum több képen is megvolt, de sok szempontot figyelembe kell venni, hogy a sok jó fotó közül megtaláljuk a legjobbat – avatott be a dobogós fénykép elkészültének rejtelmeibe a fotós, akitől azt is megtudtuk: a fotográfusok a legjobb pillanatokért dolgoznak, de ezeket megragadni mindig nehéz feladat. Folyamatosan résen kell lenni – mindezt úgy, hogy ne zavarják a jelenlévőket.

Több mint 1200 fotó

– Iskolában ezt nem lehet megtanulni, de a képzésen elmondták: nem az a cél, hogy a fotósra figyeljen mindenki, ugyanakkor semmiről sem szabad lemaradni. Meg kell találni az egyensúlyt, ami nagyon nehéz munka. Egy esküvő akár 10-12 óra is lehet, és egyetlen percig sem lankadhat a figyelmünk. Mindig azt mondom, hogy mi, fotósok nagyon szerencsések vagyunk, hiszen ott vagyunk az emberek legboldogabb pillanatainál, legyen az egy babafotó, keresztelő, esküvő vagy karácsonyi fotózás. Aki jó a szakmájában, az megtalálja azt a területet, ahol a leginkább érvényesülni tud – ezt célozza meg ez a pályázat is – ismertette a szakma szépségeit Janics Attila, aki a rangos megmérettetésről is mesélt. Mint mondta, az idén – részben a koronavírus miatt – kevesebb képet küldtek be, mint tavaly.

– Egy éve több mint 1400 kép érkezett a pályázatra, az idén pedig 1238 fotóból válogatott a neves szakmai bizottság. A tekintélyes mennyiségű alkotást egy nemzetközi zsűri „válogatta”, majd kiválasztották a 8 kategória legjobb kilenc fotóját. A kategóriák között szerepel a jegyesfotó, kreatív páros, szertatás és a humor is – részletezte a verseny menetét Janics Attila, aki a humor és a szertartás kategóriában is bekerült a pályázat elődöntőjének tekinthető legjobb kilenc közé.

Hozzátette: a legjobb 72 kép egy újabb válogatáson esik át, és így alakul ki a dobogósok névsora.

Kell a türelem, kitartás

– A humor kategóriában a harmadik helyet sikerült elhódítanom a kislánnyal közösen, hiszen valljuk be: lehet bármilyen jó fotós valaki, ha nincs egy cuki koszorúslánycsokor, akkor ez a kép nem készül el. Úgy vélem, hogy ennyi fénykép és kiváló fotós között a legjobb kilencben lenni is óriási elismerés, persze mindenki a dobogó tetejéről szeretné a pezsgőt locsolni. Remélem, a fokozatosság elve alapján jövőre sikerül még előrébb lépni – tekintett a jövőbe Janics Attila. Eddig működik a fokozatosság, hiszen a dobogót megelőzően tavaly az előkelő ötödik helyet szerezte meg, akkor a szertartás kategóriában.

Gyerekekkel dolgozni mindig kihívás, ezért megkérdeztük, mi kell ahhoz, hogy megragadó legyen az elkészült kép. Janics Attila kiemelte, türelmesnek kell lenni, és az is előfordulhat, hogy a gyerek megmakacsolja magát, le kell térdelni, hasalni hozzá a szőnyegre.

– Egy karácsonyi fotózáson lehet, hogy rénszarvasos csengőt kell a fejemre tenni, de a gyerekekért mindent. Az egyik legjobb pillanat, amikor megmutatjuk a kicsiknek a képet, látjuk a szemükben a csillogást, de persze ők sem egyformák, valakivel kicsit nehezebb dolgozni.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában