Jánd

2020.11.07. 07:00

„Őrségváltás” a vadgazdák szövetségénél

Fiatalabb szakemberek fogják össze a Felső-Tisza térségében dolgozó vadásztársaságokat.

Az új vezetőség folytatni szeretné a vadgazdálkodásban az elődök munkáját

Fotó: M. Magyar László

Tisztújító közgyűlést tartott a közelmúltban a jándi trófeamustra keretében a vásárosnaményi székhellyel működő, immár harmincesztendős múlttal rendelkező Felső-Tisza-vidéki Vadgazdák Szövetsége.

A civil szervezet korábbi elnöke, Kiss B. Zoltán, valamint a szövetség vadászmestere, Támba Miklós úgy döntöttek, hogy lemondanak a tisztségükről, s átadják a helyüket a fiataloknak. A tisztújító közgyűlésen az új elnöknek a Nyíregyházán élő Szurovcsák Andrást választották meg, míg a vadászmester a Nyírlövőben élő ifj. Durbák Ferenc lett. Kiss B. Zoltán és Támba Miklós a jövőben a szövetség alelnöki tisztségét töltik be.

Bővíti a vadászati kiállítást

– Valójában nem léptem vissza, nem mondtam le, hanem egyszerűen átadtam a teret a fiatalságnak. Fontos a szövetség életében is a fiatalítás a folytonosság érdekében, a háttérből természetesen segítjük mindenben a munkájukat.

Készülök továbbra is a világkiállításra, ami nagy kihívás a számomra, de úgy gondoltam, hogy a Felső-Tisza-vidéki Vadgazdák Szövetsége elnökségét meg kell fiatalítani, s szerettem volna én magam jó példával elöl járni

– mondta el érdeklődésünkre Kiss B. Zoltán, aki az elmúlt tíz évben – két ciklusban – töltötte be az elnöki tisztséget. – Megkerestük azt a fiatal, agilis, vadgazdálkodásban jártas szakembert, akiről úgy gondoljuk, hogy az általunk megkezdett úton továbbhalad, folytatja az általunk megkezdett munkát. Az elnöki munka nem egy egyszemélyes munka volt, hanem egy közösség összefogásáról szólt, így mindenkinek része volt, illetve van a sikerekben, az eredményekben, s ezt köszönöm most mindenkinek.

Kiss B. Zoltán

– S hogy milyen volt az elmúlt tíz év? Ha visszaemlékezem az általunk rendezett vadásznapokra, a trófeamustrákra vagy a vadászmúzeum átadásán keresztül a hivatásos vadászok szakmai versenyéig, nagyon sok olyan impulzust kaptam, ami mindig előrébb vitt, valamint erőt adott a további munkához. Lesz mit csinálnom a jövőben is, hiszen a Vásárosnaményban látható vadászati kiállítás jelenleg 600 négyzetméter nagyságú területen van, ezt azonban 1800 négyzetméterrel szeretnénk bővíteni és szakmai alapon továbbfejleszteni. Úgy gondolom, hogy nemcsak Magyarországon, hanem Európában is meghatározó értékek az ott kiállított diorámák, vadak és az egyéb természeti kincsek.

Az újonnan megválasztott elnököt, Szurovcsák Andrást is megkérdeztük terveiről, elképzeléseiről.

Alelnökként dolgozott

– Számomra az a legfontosabb, hogy az új vezetés folytassa az elődeink által megkezdett munkát és vadgazdálkodási formát.

Jól ismerem a szövetség korábbi munkáját, hiszen egyrészt az utóbbi időszakban alelnökként tevékenykedtem, másrészt három vadásztársaságunk is a szövetség tagjai között van: a Nyírségi Gazdák Vadásztársaság, a Rétközi Gazdák Vadásztársaság és a Zempléni Hubertus Vadásztársaság.

Szurovcsák András

– A családomban korábban senki sem vadászott, azonban egy közeli barát végül megfertőzött engem, s a vadászat a szenvedélyemmé vált, az életem része lett. A polgári foglalkozásom a mezőgazdasághoz, illetve erdőgazdálkodáshoz kötődik, s mindennek része a vadgazdálkodás is – mondta a háromgyermekes édesapa. Természetesen rákérdeztünk, vajon a fiai örökölték-e a természet és a vadászat iránti szeretetet.

– A huszonhét esztendős fiam már vizsgázott vadász, s van egy hat hónapos unokám is. Azt gondolom, ezen a családi ágon így már biztos lesz folytatás. Úgy tűnik, a legkisebb gyermekemet is érdekli a természet, illetve a vadászat, bízom benne, ez a későbbiekben is így marad.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában