Nem a kutya sétáltatja a gazdit

2020.12.01. 07:00

A menhely nem kölcsönző: a kormányrendelet próbálják kijátszani néhányan a befogadott kutyákkal?

Az esti kimozdulás fontos a lakásban tartott ebeknek, a rutint nem rúghatják fel a gazdik.

Kutyasétáltatás este 8 után Nyíregyháza belvárosában

Fotó: Pusztai Sándor

A koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében november 10. óta kijárási tilalmat vezettek be hazánkban este nyolc és reggel öt óra között. A szigorú szabály alól csak indokolt esetben lehetnek kivételek, például a kutyasétáltatás is engedélyezett az esti óránkban a lakóhelyünk ötszáz méteres körzetében.

Fontos a rutin

– Kedvencünk mindennapjaiban talán az esti séta a legfontosabb, hiszen ilyenkor már nem rohanunk úgy, mint reggel, a munka előtt – mondta el lapunknak Kósa Krisztián, aki kutyatulajdonosként nagyon jól tudja, hogy milyen nagy szükség van erre a lehetőségre.

– A kutyák ilyenkor tudnak mozogni egy kicsit, és ekkor érzik, hogy a család részei, hiszen napközben teljesen egyedül vannak. Egy állatnak nem tudjuk elmagyarázni, hogy miért nem mozdulhatunk ki a lakásból este, és ha megtörik a rutin, annak komoly következményei lehetnek. Általában féléves korukra lesznek a kutyusok szobatiszták, és saját tapasztalatból tudom, hogy amikor előfordult egy-egy „baleset”, nagyon komoly bűntudata van a kedvencünknek. Ha a szokott időben nem tudjuk levinni, hogy elvégezhesse a dolgát, és akaratán kívül kénytelen megszegni a szobatisztaság szabályait, nem fogja érteni, miért történt mindez.

Krisztián szerint ha felborul a betanult rutin, az állat teljesen összezavarodik, és egy idő után megkérdőjelez mindent, amit azelőtt a gazdival hosszú ideig gyakoroltak, egy felnőtt kutyának pedig nagyon nehéz újra megtanítani mindent – de az együtt eltöltött idő ezen kívül a lélekre is jótékony hatású, állatnak és embernek egyaránt. Annak, akinek nincs kutyája, talán vonzó lehet a gondolat, hogy a kormányrendelet „kijátszására” gyorsan magához vegyen egy kedvencet, ez azonban ember és eb szempontjából is rossz ötlet.

A menhely nem kölcsönző

– Már az első hullám alatt is számos olyan megkeresést kaptunk, hogy csak a karantén vagy az otthoni munkavégzés idejére szeretnének elhozni tőlünk egy kutyust, de ilyen kéréseket nem tudunk teljesíteni – mondta el kérdésünkre Novák-Hajtó Éva, a nyíregyházi Állatbarát Alapítvány telephelyvezetője.

– Bár biztosítunk lehetőséget ideiglenes befogadásra, ez mindig határozatlan időre szól: addig, amíg végleges gazdit találunk az ebnek. Ez lehet két hét vagy akár hónapok is. Egy ilyen szituáció nagyon jót tesz a kutyának, hiszen megtanulhatja a családban élés szabályait vagy akár a szobatisztaságot is, mielőtt megtaláljuk az igazi otthonát. Ha egy-két hét után visszakerül a menhelyre az állat egy családi közegből, azt hatalmas lelki törésként éli meg, hiszen úgy érzi, biztosan valami rosszat tett, és ez később nagy gondokat okozhat a szocializációjában, illetve a bizalom kialakításában egy esetleges gazdijelölttel.

Novák-Hajtó Éva szerint az esti kutyasétáltatás lehetősége nem elég indok ahhoz, hogy valaki akár ideiglenesen is kedvencet tartson, az állattartásról mindig felelősen kell gondolkodnunk. Csak gondoljunk bele: ezzel mindössze annyit nyerünk, hogy este, a sötétben és a hidegben, egyedül az ebbel, egy meghatározott területen belül mozoghatunk egy kicsit – ez nem ér annyit, hogy eszközként használjunk fel egy menhelyi kutyát.

– A járványhelyzet alatt sokan úgy érzik, hogy a kényszerűen otthon töltött idejük egy részét szívesen töltenék egy kutyával, de arra is gondolniuk kell, hogy az eb akkor is velük lesz majd, amikor minden visszaáll a rendes kerékvágásba – tette hozzá a telephelyvezető.

– Természetesen most is nagy örömmel várjuk az örökbefogadókat, hiszen jelenleg közel kétszáz gazdikeresőnk van, de arra kérünk mindenkit, hogy jusson eszébe: egy kutya akár tizenhat évre szóló felelősséget is jelenthet.

VNA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában