természet

2020.12.10. 11:30

Ajándékozva nevelik az ifjakat

A fiatalokat őszintén foglalkoztatta, hová szereljék fel az odúkat, mivel etessék a madarakat.

Fazekas Gergely, a vadászkamara megyei titkára

Fotó: Fazekas Gergely

A vadászat és a természet védelme közös tőről ered, és bár időnként megpróbálták egymás ellen hangolni a két területet, a józan ész mindig győzött. Hogyan is lehetne vadászni, ha nem védenénk a vad élőhelyét? Hogyan is lehetne védeni a természetet, ha az abban jóvátehetetlen kárt okozó vadfajokat nem ritkítanánk?

Ráadásul a természet védelme mindenkié. Nincs kötve életkorhoz, vizsgához, sem lakhelyhez. A nagyváros közepén éppúgy van létjogosultsága, mint egy nemzeti park szívében. A természetvédelem sok-sok örömteli percet szerez annak, aki foglalkozik vele, s ráadásul ez össztársadalmi érdek is.

Megfigyelés, etetés, gondozás

A természetvédelem legegyszerűbb és talán legkedveltebb módja a madarak megfigyelése, etetése, gondozása. Pontosan ebben a sorrendben. Madár mindenütt van, és azok megfigyelésével, a ritkábban eltűnő fajok tanulmányozásával már az alsós elemista gyermekek is közel kerülhetnek a természethez. A következő lépcsőfok, amikor a téli, zord időben etetjük a rászoruló madarakat. Ez már komoly felelősséggel jár, és ha nem tudjuk becsülettel végezni, több kárt teszünk vele, mint hasznot. A tevékenység csúcsa, amikor lakhelyről gondoskodunk a madaraink számára. Nem véletlen hát, hogy az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás szakembergárdája is a madarakon keresztül igyekszik felhívni a természeti környezet védelmének fontosságára a figyelmet. Jóvoltukból az Országos Magyar Vadászkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szervezete 60 darab madárodút és 6 darab etetőt osztott szét a megyében. Igyekeztünk olyan helyeket választani, ahol a környezet eleve alkalmas lehet az odúlakó cinegék, csuszkák, mezei verebek megtelepedésére. Ügyeltünk arra is, hogy minden korosztály megfigyelhesse a madarak életét.

Fazekas Gergely

Így óvoda, iskola és idősek otthona is szerepelt a listánkon. A megyei vadászkamara új székházánál is hagytunk néhány odút, hiszen itt az odvas fákban már eddig is több fészekalja széncinege kelt ki.

Örömmel fogadták Tiszavasváriban az Örökös Ökoiskola címmel rendelkező Kabay János Általános Iskolában, a Vasmegyeri Református Mesevár Óvodában és a Kemecsei Arany János Református Általános Iskolában is az odúkat. Jó volt látni, hogy a gyermekeket őszintén foglalkoztatta, hová szereljék fel az odúkat, milyen madarak fognak beleköltözni, és mivel kell etetni azokat télen.

A Sóstói Szivárvány Idősek Otthona és a Kálvineum Idősek Otthona dolgozói azonnal azt latolgatták, hol láthatják majd leginkább a bent lakók a madarak sürgölődését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában