köztünk élnek

2020.12.10. 09:30

Az utcáról toppant be hozzá a csoda

A kerekesszékes Nagy Csengének hamarabb beteljesült a vágya, mint azt remélte.

Matyasovszki József

Fotó: Bodnár Zsolt

Akik úgy vélik, hogy nem történnek csodák ilyenkor december tájékán a téli ünnepkörhöz kapcsolódóan, súlyosan tévednek. Ráadásul a legutóbbi csodálatos történet igazából attól olyan különleges, mert ismét az emberi jóság és szeretet tette azzá.

Meglátni és meghatódni...

A mesébe illő cselekményszálakkal átszőtt elbeszélést úgy is kezdhetnénk: egy karácsonykor (annak harmadnapján) született lány esete a Mikulás-nappal. Történt ugyanis, hogy egy mátészalkai vállalkozó éppen Fehérgyarmaton járt, és autójából megpillantott egy, a zebrán előtte sietősen átkelő kerekesszékes ifjút. A látvány annyira meghatotta, hogy elhatározta, felkutatja a lányt, és Mikuláskor megajándékozza egy elektromos kerekesszékkel. Barátját kérte meg, hogy legyen a segítségére, így hamar megtalálták Nagy Csengét, a fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnázium tanulóját, aki december 4-e óta már egy könnyen kezelhető kerekesszék boldog tulajdonosa.

Bihari János bemutatja az ajándékát – ez egy igazi barátság kezdete
Fotó: Bodnár Zsolt

Az egyik kereskedelmi csatorna magazinműsorából értesültünk először a történetről, amely annyira megható, hogy mindenképpen beszélni akartunk a családdal. Elsőként Csenge édesanyja, Nagy Lajosné Anikó nyilatkozott lapunknak, hangjában napokkal később is ott remegett a múlhatatlan meghatottság. Tőle tudtuk meg, hogy a születési rendellenességgel élő lánya éppen december 27-én tölti be a 25. évét, és már régi vágya volt egy ilyen modern közlekedési eszköz.

– Persze nem gondoltuk, hogy az álom ilyen gyorsan valóra válik, már csak azért sem, mert a mindkét kezüket ügyesen használó mozgássérülteknek, amilyen a lányunk is, 19 éves koruk előtt nem javasolják az elektromos kerekesszéket. Márpedig Csenge különösen mozgékony és ügyes, kisgyerekként szorgalmasan eljárt gyógytornákra, és a fejlődése érdekében úszni is megtanult. Imád jönni-menni a barátaival, gyakran megtesz hosszabb távokat is. Ha megcsillan egy remek kirándulás lehetősége – mondjuk Tivadarba –, vagy ha futni mennek a barátai, örömmel velük tart, itthon se lehetne tartani – sorolta a boldog édesanya.

Véletlenek vagy csoda?

A vállalkozónak is feltűnt – mint később számára is kiderült – az éppen iskolába menő lány lendülete. Csengének az otthonától a suliig naponta közel hat kilométert kell megtennie, azon a bizonyos zebrán is mindennap átkelve, és ezt tette november 24-e különleges napján is.

A jótevő, Bihari János – merthogy a televíziós riportban a nevét is elárulta – nem szívesen nyilatkozik, nem önmagát szeretné reflektorfénybe állítani. De az édesanyától megtudtuk, hogy egy újabb csodás véletlennek köszönhetően két nap múlva Csenge nevét is a férfi tudomására hozta a sors. Váratlanul – méghozzá éppen lapunkban – megpillantotta a lány fotóját (a képet Fecske László készítette), a képaláírásban pedig ott szerepelt a keresett neve. Így már könnyebb dolguk volt, felvették a kapcsolatot a gimnázium igazgatójával, ő pedig értesítette a szülőket. Ám a sok különös véletlennek még ezzel sincs vége. Bihari János ugyanis korábban megvásárolta a kerekesszéket, csak még nem tudta, kinek adná szívesen, ám az idő erre is választ adott. Azt már személyesen Csenge mesélte el, hogy régóta nézegette az elektromos kerekesszékeket, csakhogy amíg a meglévő alanyi jogon járt, csak kérvényezniük kellett, a most kapottért közel egymillió forintot, vagy még annál is többet ki kellett volna fizetniük. És bár Nagyék lányát nem kell félteni – hiszen bukfencezik, ötven métereket úszik, sportos és mozgékony, neki még a kézenállás is megy, ha a kedve úgy hozza –, a szülők mégis jobbnak gondolták, ha előbb megtesz néhány próbakört, mielőtt önálló utakra indul.

– Mivel egy különféle fokozatokra képes joystickkal vezérelhető, egyáltalán nem nehéz kezelni. Egy kézzel is megy, és mellette a másikkal rossz időben akár esernyőt is tarthatok. És bár egyelőre a régivel felváltva használom, hosszabb utakon nagy segítséget jelent majd – mondta el a nyitott és közvetlen lány, miután szóba elegyedtünk.

Gyerekeket akar tanítani

Mint kiderült, nem csupán remekül sportol, de verseket, novellákat ír – az egyik már meg is jelenhetett nyomtatásban –, és a hangszerekkel ugyancsak remekül bánik. Furulyázni és zongorázni tanult, az utóbbit szívesen középszintre fejlesztené, ugyanakkor szeretne gitárt is venni a kezébe.

– Nagyon fontos számomra a zene, a muzsikálás, de inkább csak hobbi. Mivel szeretem a gyerekeket, leginkább angol–történelem szakos tanár szeretnék lenni – lepett meg.

– A gimnázium a Bárdos Lajos Alapfokú Művészeti Iskola után nagy váltás volt az életemben, de jó közösség és tanárok fogadtak, sok barátom van, jól érzem ott magam – tette még hozzá Csenge. Búcsúzóul azt is bevallotta, hogy karácsonykor is örülne valamiféle meglepetésnek: telefontoknak, könyvnek, esetleg ékszernek vagy egy Xbox játékkonzolnak. Márpedig ha a mostani kapcsolat Bihari Jánossal tartós marad, karácsonyig még bármi megtörténhet.

 

https://szon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/video-mesebe-illo-ajandekot-kapott-a-fehergyarmati-lany-4655254/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában