Covid–19

2020.12.10. 14:00

Elhúzódó ágynyugalom

Hason fekve tehermentesíteni lehet a tüdőt, szabadabb az oxigén útja.

KO

Forrás: shutterstock

Magyarországon a következő évben indulhat el a koronavírus elleni tömeges oltás, addig védekezni kell a járvány terjedése ellen. Nap mint nap hallunk arról is, hogy egyre több a gyógyult beteg, sokan otthon, orvosi kezelés nélkül épülnek fel a fertőzésből. A tudományegyetemek klinikái különböző tájékoztató anyagokat készítenek a lakosság számára: nemrég a Pécsi Tudományegyetem hívta fel a figyelmet egy saját készítésű riportjában arra, hogyan gyógyuljanak a betegek otthon, hogyan előzzék meg, hogy kórházba kerüljenek.

– Lázat csillapítani felnőtteknél 38 fok alatt nem érdemes, mert a szervezetnek ez az első védekezési reakciója a fertőzéssel szemben, a gyerekeknél a tartósan magas láz szövődményei miatt ajánljuk a lázcsillapítást. A vírusfertőzés általában száraz köhögéssel jár, amit nem lehet és nem is szabad nyákoldóval kezelni. Annál inkább emelni kell a C- és a D-vitamin-bevitelt. Mivel a vírus cseppfertőzéssel terjed, a lakás párásításával csak ártunk, a párás levegő sokszorosára növeli a kórokozók szóródását – hangsúlyozta dr. Jáksó Krisztián klinikai főorvos.

Akik otthonukban gyógyulnak, nem szeretnék átvinni a fertőzést családtagjaikra.

– Három fő életterünk van a lakásban: az alvásé, a nappali ébrenlété és a tisztálkodásé. A legritkábban éjszaka használunk maszkot, a beteg is leveszi estére, ezért leginkább az alvóteret kell elkülöníteni a többiektől, illetve a tisztálkodáshoz kapcsolódó helyiségek használatát.

– A vizeletben és a székletben is ürülnek a vírus részecskéi, méghozzá fertőzőképes formában, emiatt minden egyes toalettöblítésnél fertőtleníteni kell, és át is kell szellőztetni a helyiséget – mondta a doktor, aki szólt arról is, miért tiltott vérhígítót szedni az otthon gyógyuló koronavírusos betegeknek.

– A vírus közvetlenül a tüdőt támadja, a légzést nehezíti, hajlamossá teszi a tüdő kis- és középereit arra, hogy elzáródjanak. A vérhígítók használata komoly odafigyelést igényel, lehet megelőző és terápiás dózisban is használni, de otthon tilos, mert a megelőző dózismennyiség mellett is fennállhat a vérzésveszély. Egyébként az sem bizonyított, hogy kivédené a későbbi tüdőszöveti érelzáródásos rögösödéseket – jegyezte meg a klinikai orvos.

Többhetes ágynyugalom

Felmerül a kérdés, melyek az első jelek, hogy kórházi ellátásra van szüksége az otthon gyógyuló covidos betegnek.

– Fáradtság, köhögési roham, vannak neurológiai tünetek, zavartság, extrém alacsony vérnyomás. Ha ezekből bármelyik súlyos formát ölt, a háziorvost azonnal értesíteni kell. Ennél a betegségnél mindenki az életkorral járó rizikókra fókuszál, valamint a krónikus betegekre, de majdnem ugyanannyi koronavírusos beteg a túlsúlya miatt szorul kórházi kezelésre, és tovább rontja a helyzetet, ha az időskor és az elhízás egyszerre jelent kockázati tényezőt.

A felépüléshez ágynyugalom szükséges, annyit feküdjön a beteg, amennyi jólesik neki, többet fog aludni, és csak hetekkel később fog visszatérni korábbi testi-lelki teherbírása. A magas oxigénigényű betegeknél hason fekve lehet tehermentesíteni a tüdő különböző területeit a jobb vérkeringés és oxigénszállítás érdekében.

KO

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában