Nyíregyháza Állatpark

2020.12.30. 09:42

Ennél jobb év végi híreket nem is kaphatott volna a Nyíregyházi Állatpark

A természetbe visszatelepített nyíregyházi születésű európia bölényt befogadták fajtársai!

Forrás: Nyíregyházi Állatpark

Korábban a Nyíregyházi Állatpark már beszámolt arról, hogy „ Bocit”, a 2018-ban Nyíregyházi Állatparkban született és mesterségesen nevelt európai bölény, aki a Miskolci Állatkertben nevelkedett felépülése után, kiválasztották arra, hogy Bulgáriában, a Rodope hegységben, a Rewilding Europe nevű szervezet által koordinált visszatelepítési programban részt vegyen.

A visszatelepítés több lépésben zajlott. A Rewilding Europe munkatársai folyamatosan beszámoltak az eseményekről, a Nyíregyházi Állatpark szakemberei pedig minden új hírt nagyon vártak, hiszen egy állatkert életében pedig nincs annál meghatóbb pillanat mikor egy ott született állat visszakerülhet a vadonba, a természetes élőhelyére.

Boci, egy, a Pozsonyi Állatkertben született fajtársával együtt indult el élete legnagyobb útjára Bulgáriába, idén novemberben. A két hasonló korú nőstény állat először egy karámrendszerben szokta új helyét, majd következő lépésként decemberben, már csupán egy kerítés választotta el őket leendő családjuktól.

A visszatelepítést megfigyelő csapat már ekkor felfigyelt egy 2019-es születésű, már a természetben született borjúra, aki heves érdeklődést mutatott a 2 új nőstény iránt. Az ideiglenes kerítés megszüntetése óta pedig- a megfigyelések alapján- a három fiatal állat elválaszthatatlan és a vadonban született borjú segítségével, aki nem csak az anyjának, de az alfa nősténynek is bemutatta őket, beilleszkedtek az állatkertben született tehenek a csapatba.

A visszatelepítési program Boci utazásával nem ért véget.

A múlt héten egy másik nálunk született európai bölény borjú is elkerült a Nyíregyházi Állatparkból.

Egy szintén kitűnő genetikai állományú 1 éves európai bölény bikát, a fajkoordinátor a nemzetközi törzskönyvvel együttműködve az Őrségi Nemzeti Park bölénycsapatához helyezett ki. Mivel az állat még nem ivarérett, a következő 2 esztendőt a szalafői bemutatóterület bikacsapatában fogja tölteni, majd ivaréretté válása után „megkezdi szolgálatát az őrségi bölényállomány szaporításában” ahogy írták kollégáink az „ Őrségi Vadon” facebook oldalán.

Háttér információ

Az európai bölény zászlóvivője faja az állatkerti fajmegőrzés fontosságának.

Az európia bölény ( Bison bonasus) azon fajokhoz tartozik, mely az állatkerteknek köszönheti létezését, ugyanis a korábban még Magyarországon is előforduló állat az 1920-as években kipusztult Európában, de csak a szabad természetben. Hála az 1923-ban alapított Nemzetközi Bölényvédelmi Társaságnak, akik számba vették az összes állatkertekben fellelhető állatot, összegyűjtötték azokat és elkezdték zárt tartási körülmények között tenyészteni, majd visszatelepíteni a szabad természetbe.

Az állatkertek összehangolt tenyésztési munkájának – amely az első ilyen program volt Európában – köszönhető tehát, hogy a faj mindmáig fennmaradhatott. A tenyészprogram sikerei azt eredményezték, hogy az 1950-es évek óta több helyre sikeresen vissza is telepítették Európa legnagyobb szárazföldi emlősét és ma már 6.200 egyedre becsülik vadon élő állományát.

- Nyíregyházi Állatpark -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában