tekerd!

2020.12.09. 14:00

Két keréken a munkába – még télen is

Ha alaposan felkészülünk, akkor télen is hódolhatunk a kerékpározás szenvedélyének.

MI

Fotó: Soós Lajos

Eddig elkerültek minket az erős mínuszok, és bár sokan úgy gondolják, a tél beköszöntével le kell pattanniuk a nyeregből, nem kell tavaszig várnunk a bringázással. A zordabb időjárás miatt nem árt néhány dologra odafigyelni, de ha alaposan felkészülünk, akkor télen is hódolhatunk a kerékpározás szenvedélyének.

A téli bringázásról Majoros Jánossal, a Bringakirály Kerékpárüzlet és Gyorsszerviz tulajdonosával beszélgettünk, aki elmondta, komoly odafigyelést igényel ilyenkor „kerekezni”, hiszen a 10 fok alatti hőmérséklet megviseli az ízületeket.

Fontos a karbantartás

– Nagyon fontos a megfelelő aláöltözet, hogy óvjuk az egészségünket, és a biciklinket is ellenőrizni kell a téli szezon előtt. A csapadékosabb idő miatt meg kell vizsgálni a kerékpár forgó alkatrészeit, ugyanis a lánc és a csapágyak ilyenkor hajlamosabbak a beázásra. Gyakrabban kell olajozni a láncot, melyhez sűrűbb viszkozitású olajat kell használni. Van száraz és nedves láncolaj is, előbbi nyáron, a csapadékmentes időben előnyös, míg az utóbbit ilyenkor javasoljuk – avatott be a téli kerékpár-karbantartás rejtelmeibe Majoros János, hozzátéve: a sűrűbb olaj nehezebben kopik le a láncról, tovább fejti ki hatását, így az alkatrészek később kezdenek el rozsdásodni. A kerékpárüzlet tulajdonosa arról is beszélt, a tél beálltával a fékbetéteket is ellenőrizni kell.

– A vizes úton könnyedén víz kerülhet a betét és a felni közé, ami rontja a fékhatást, továbbá maga a betét is gyorsabban kopik, az elhasználódott fékpofa pedig megrongálhatja a felnit. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a csúszósabb aszfalton megnő a fékút és a balesetveszély, egy átlagos aszfaltra való gumi télen megkeményedik a hidegben, és csökken a tapadása – hívta fel a figyelmet Majoros János.

– A téli bringázóknak mindig azt javasoljuk, hogy ne csak tavaszi, hanem téli átvizsgálásnak is vessék alá kerékpárjukat, hogy az ilyenkor is mindig útra készen álljon, és ne romoljon az állapota.

Megtudtuk, télen a bovdenek is berozsdásodhatnak, ami ronthatja a fék és a sebességváltó működését. A csapadékos időben gyakrabban kell tisztítani a kétkerekűeket, különösen akkor, ha a hideg miatt sózzák az utakat.

Majoros János kiemelte, a hagyományos autómosóban is megtisztíthatjuk a bringát, de ügyeljünk arra, hogy ne használjuk a mosópisztolyt közelről, mert károsodhatnak a csapágyak.

– A legideálisabb távolság a 60–80 centiméter. A sót mindenképp el kell távolítani, hiszen idővel lemarhatja a festéket, oxidálódhat a lánc, a fogaskerekek és a bovdenek is – részletezte a tulajdonos.

Óvjuk az ízületeinket!

A téli hidegben nagyon fontos a megfelelő öltözet, persze az sem mindegy, hogy a munkába beérve van-e lehetőségünk átöltözni, vagy sem.

Majoros János tapasztalt bringás, szerinte a leggyakrabban akkor kezdünk fázni, ha megizzadunk, ezért olyan ruházatra van szükség, ami nem tárolja az izzadtságot, hanem párologtatja, s léteznek is kifejezetten erre a célra készített kerékpáros-öltözetek.

– Aki csupán pár kilométert teker reggelente a munkahelyéig, annak nem feltétlenül éri meg egy ilyen több tízezer forintos ruha, ez esetben az egyszerűbb aláöltözetet, vastagabb zoknit és kerékpároskesztyűt javaslom. Az ízületekre és a kezekre nagyon kell vigyázni a hidegben; egyszerű és hatékony megoldás lehet a kamásli, ami a cipőnkre húzva melegen tartja a lábunkat.

– Nagyon fontos még a téli kerékpároskesztyű, hiszen egy átlagos vastag kesztyűben nem kényelmes a kormány fogása. A bukósisak alá felvehető, az arctól egészen a nyakig érő maszkok is vannak, emellett térd- és könyökmelegítőt is beszerezhetünk – tanácsolta Majoros János.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában