Horgászat

2020.12.26. 13:52

Menni kell, ha ,,csukszis” az idő

Már az unoka, Milán is jól tudja: ha ragyog a nap és hideg a víz, nem lehet otthon maradni.

MML

A pergetve megfogott csuka

Forrás: Marjay Károly archívuma

Nem marad csuka nélkül a nyíregyházi Marjay Károly családja a karácsonyi ünnepi vacsorán. A közelmúltban ugyanis egy 5,9 kilogrammos csukát akasztott meg pergetős módszerrel a Tisza tiszalöki szakaszán.

Kicsi volt a szák

– Milán unokám határozott kéréssel állt elém az egyik novemberi napon: ,,Papa, te mondogattad mindig, hogy ősszel, ha kék az ég, ragyog a nap és jó hideg a víz, akkor csukázni kell menni!” Ez a tétel mind a mai napig így is van a horgászok körében, igazat kellett adnom unokámnak, hiszen valóban „csukszis” idő volt, így aztán Tiszalöknél ladikba szálltunk és pergető módszerrel igyekeztünk elkapni a ragadozókat – elevenítette fel a termetes csuka megfogásának emlékeit lapunk kérésére Marjay Károly.

– Úgy 11 óra körül vágott rá a csuka a műcsalira. Mintegy 10 perces fárasztást követően az unokám igyekezett megszákolni a jókora halat, csakhogy nem számítottam ilyen komoly méretű zsákmányra, ezért kiemelőcsipesz nem volt nálunk, ugyanakkor a szák se volt túl nagy méretű. Igencsak kellett „bűvészkednünk”, hogy beemelhessük a csónakba. Szabályos küzdelem után – többször is megharapott – sikerült a horgot kiakasztani a szájából, illetve a merítőből kiszedni a csukát.

Vessző és gombostű

Marjay Károly is – Milán unokájához hasonlóan – gyermekként szerette meg a horgászatot.

– Emlékeim szerint úgy 12 éves lehettem, amikor először csapott meg a horgászat szele. Akkoriban – 1968-ban – egy hosszabb vessző és hajlított gombostű jelentette a felszerelést. Halat nem nagyon sikerült fogni, így a barátaimhoz hasonlóan békák fogására specializálódtam én is. Hatalmas minőségi ugrást jelentett, amikor a szüleimtől karácsonyi ajándékba egy igazi bambusz horgászbotot kaptam úgynevezett tároló orsóval, eredeti NDK-s Sylon márkájú zsinórral és egyéb apró kellékekkel. Ezt követően már egyesületi tag lettem, és a tőlünk 8 kilométerre található Tiszára is gyakran kibicikliztem az ugyancsak e hobbival megfertőzött haverjaimmal együtt. A mai napig megvan az akkoriban rendezett egyesületi horgászverseny ifjúsági kategóriájában elért 2. helyezésért kapott jutalom: egy merítőszák.

Üvegbot, peremfutó orsó

– Pár évvel később újabb nagy minőségi változást jelentett, amikor egy ragasztott nádbothoz, majd pedig egy üvegbothoz jutottam, valamint szert tettem egy valódi Tokoz-Reex márkájú, Csehszlovák gyártmányú peremfutó orsóra is. Mi, tizenéves kamasz horgászok csak vágyakozva néztük a sportbolt kirakatában az akkor számunkra elérhetetlen áron kínált francia gyártmányú ­Mitchell orsókat.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában