közelednek az ünnepek

2020.12.15. 07:00

Ne kiskutya legyen a fa alatt!

A karácsonyi állatvásárlásoknak sokszor a kedvenc issza meg a levét.

VNA

Nem biztos, hogy egy kiskutya a legjobb ajándékötlet

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Közelednek az ünnepek, és mindannyian azon törjük a fejünket, hogy milyen ajándékkal tudnánk szebbé tenni a karácsonyt szeretteinknek. Sok családban felmerülhet, hogy egy új házi kedvenc kerüljön a fa alá – azonban ez korántsem biztos, hogy a legjobb, legfelelősségteljesebb ötlet.

Minden fajta más

– Ebben az időszakban nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy egy élőlényre ne tekintsünk úgy, mint egy tárgyi ajándékra – emelte ki lapunknak Pompár Ágnes, a PCAS Állatmentő Egyesület tagja.

Amikor például a szülők úgy gondolják, hogy gyermeküknek egy kiskutyát adnak ajándékba, sokszor nem gondolnak bele, hogy a stresszes karácsonyi időszak egyáltalán nem alkalmas arra, hogy egy új családtagot vegyünk magunkhoz.

– Az ünnepek alatt nem tudunk elegendő figyelmet szentelni egy kisállatnak, pedig az első hónapokban rengeteg odaadást igényelnek. Egyetlen eb sem születik szobatisztának, és a kezdeti időszakban számítanunk kell rá, hogy akár naponta négyszer-ötször is gondoskodnunk kell arról, hogy az állat elvégezhesse a dolgát, és persze balesetek is bőven előfordulhatnak. Mindig azt javaslom, hogy az évnek egy olyan szakaszában hozzunk ilyen döntést, amikor nem befolyásolja a mindennapjainkat az ünnepi rohanás.

Egy ajándékba adott állat ezen kívül sajnos gyakran lutri, főleg, ha olyan személynek szánjuk, akivel nem élünk egy háztartásban. Minden fajtának megvannak a maga jellegzetességei és személyiségjegyei, és könnyen meglehet, hogy olyat választunk meglepetésül, amely nem passzol az ajándékozott életviteléhez.

– Az ünnepek előtt sajnos az illegális szaporítóipar is felpörög – tette hozzá az állatmentő. – Bár sokan vágynak fajtatiszta kedvencre, nem szeretnének vagy nem is tudnak ezért mélyen a pénztárcájukba nyúlni, és a kétes eredetű hirdetésekben keresik a megoldást. Egy szaporítótelepen kizsákmányolva, borzasztó körülmények között tartják az állatokat, és az anyagi haszon reményében adják tovább a genetikai és fertőző betegséggel küzdő kölyköket. Ha ilyen forrást választunk, könnyen előfordulhat, hogy a várva várt kedvenc az ünnepek után néhány héttel elpusztul, ez pedig csak megkeseríti a karácsonyunkat.

Családból az utcára

Pompár Ágnes szerint bármennyire is a jó szándék vezérel minket, amikor ajándékba szánunk egy kisállatot, inkább valami másban keressük a tökéletes meglepetést, és egy tudatos, felelősen átgondolt döntésként tekintsünk a gazdivá válásra.

Nagyon jól mutatja, hogy mennyire nem jó ötlet karácsonyra kiskutyát adni, hogy az ünnepek után egy-két hónappal érezhetően megnövekszik a menhelyekre, gyepmesteri telepekre és utcára került ebek száma

– emelte ki.

– Ilyenkorra elmúlik a kezdeti lelkesedés és az emelkedett ünnepi hangulat, és sokan rájönnek, hogy nem jó döntést hoztak. Ez minden évben rengeteg pluszterhet ró az állatmentésre. Mielőtt kisállatot vásárolnánk, gondoljunk arra, hogy egy házi kedvenc nem olyan, mint egy kenyérpirító, amit a blokk ellenében bármikor becserélhetünk egy áruházban, és a gazdinak egy tíz–tizenöt éves elkötelezettséget jelent.

VNA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában