Madáretetés

2020.12.04. 12:30

Sok madár számára hazánk a telelőterület

Az etetési időszak dandárja Magyarországon az első fagyok beköszöntétől azok tartós megszűnéséig tart.

KM

A legfontosabb téli madáreleség a nem sózott, nem pirított, magas olajtartalmú fekete napraforgó

Forrás: Illusztráció: MW-Archív, Tolnai Népújság

Fotó: Makovics Kornél

Szabolcs-Szatmár-Bereg. Köztudott, hogy télen nem minden madarunk vonul melegebb tájakra, számos faj itthon marad. Az már kevésbé közismert, hogy a tőlünk északabbra fekvő, mostohább téli klímájú területek madarai számára sok esetben Magyarország jelenti a telelőterületet.

Biztonságot is jelent

Hazánk környezeti állapota ma még lehetővé teszi, hogy a ház körül gyakori madarak emberi segítség nélkül is átvészeljék a telet. Az etetés viszont nagy könnyebbséget és biztonságot jelent a környék madarainak, nekünk pedig rengeteg megfigyelési élményt, különösen az itatással és a mesterséges odúkkal együtt, de csak akkor, ha az etetést folyamatosan, egész télen végezzük – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján. Az etetési időszak dandárja Magyarországon az első fagyok beköszöntétől (általában november elejétől) azok tartós megszűnéséig (akár április közepéig) tart. Azonban az sem okoz gondot, ha a madáretetést, különösen ha új helyen szeretnénk elindítani azt, már az ősz beköszöntével, szeptember elején elkezdjük. Különösen akkor, ha az aszályos időjárás miatt gyenge volt a fűfélék terméshozama. A legfontosabb téli madáreleség a nem sózott, nem pirított, magas olajtartalmú fekete (ipari) napraforgó. A szotyiba érdemes apró szemű magvakat: kölest, muhart stb. keverni, a legegyszerűbb, ha az állatkereskedésekben, barkácsáruházláncokban kapható pinty- és hullámospapagáj-magkeveréket vásárolunk.

Ne keseredjünk el, ne reklamáljunk, inkább örüljünk, ha a vásárolt napraforgó törött, „szemetes”! Sok madár csőre ugyanis nem elég erős az egész napraforgószemek feltörésére (például vörösbegy, ökörszem), e fajok csak a törött szemekből kihulló magtörmeléket, a napraforgóba keveredő gyom- és egyéb apró magvakat tudják hasznosítani.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában