Nyíregyháza

2020.12.21. 20:00

Süteményekre cserélte a számokat

Nádas Hajnalka a pénzügyek területéről indulva jutott el a desszertekig.

SZA

Nádas Hajnalka folyamatosan figyeli a trendeket, és amit lehet, beépít a kínálatba | Fotó: Dodó Ferenc

Fotó: DODÓ FERENC

– Otthon még habverőm sincs – nevet nagyot Nádas Hajnalka, a nyíregyházi Dragée cukrászda tulajdonosa, amikor arról kérdezzük, szabadidejében is készít-e desszerteket, de mint a beszélgetésünkből kiderült, az életében nem ez az egyetlen, sütikhez köthető furcsaság.

Az eredeti szakmáját tekintve ugyanis közgazdász, aki a pénzügyek területéről indulva jutott el a desszertek világáig.

Törékeny karamell

– A szüleim szerették volna, ha pénzügyi pályán tanulok tovább, így külkereskedő lettem, nemzetközi kontrollinggal foglalkoztam, mérlegképes könyvelő is vagyok, a cukrászat sokáig csak hobbiként volt jelen az életemben. Mindig is vonzott ez a világ: amikor az anyukám sütiket sütött, én feleltem a díszítésért, és dolgoztam a nyírbátori Csekő cukrászdában, ahol eladó voltam, de egy idő után a torták díszítésébe is besegíthettem.

– Akkor kezdtem el egy kicsit komolyabban foglalkozni desszertekkel, amikor a kislányommal otthon voltam: Németh Zoltán útmutatásai alapján karamellvirágokat készítettem, majd jöttek a cukorvirágok, melyekről Földi Lenkétől tanultam a legtöbbet. De ekkor még nem gondoltam arra, hogy ez lesz a munkám, csak azt éreztem, hogy teljesebbé teszi az életemet.

Sokat gyakoroltam, és közben sokat bosszankodtam is, mert amikor az utolsó sziromnál törik el egy karamellvirág, az nem nagy öröm, de egy idő után ez már jól ment, és következtek a torták.

– Ám ezekhez nagyon sok tudásra van szükség, én viszont akkor még nem ismertem jól sem a technológiákat, sem az alapanyagokat, ezért elkezdtem képezni magam. Tanfolyamokra jártam, külföldön is többször voltam, sőt egy-egy üzembe is beengedtek, így bepillanthattam a kulisszák mögé. Ez akkor még mindig csak hobbi volt, és eltelt úgy öt-hat év, amikor erre a munkám mellett szakítottam időt.

Éles váltás volt

– Hálás vagyok a sorsnak, hogy jártas vagyok a pénzügyekben, mert amikor eldöntöttem, hogy csak a cukrászattal foglalkozom, nagy előny volt, hogy átláttam a folyamatokat, tudtam, hogyan kell egy vállalkozást elindítani, működtetni, pályázni.

Éles váltás volt, hiszen ha az ember számokkal dolgozik, nem nagyon van helyük az ötleteknek, hiszen az egy szigorú szabályok közé szorított világ, ezzel szemben a desszertkészítés a fantázia megélésének teljes szabadságát jelenti.

– Persze, itt is vannak szabályok, amiket be kell tartani, de ebben kiélhetem a kreativitásomat, és számomra nagyon fontos, hogy azonnal visszajelzést kapok.

– Négy évvel ezelőtt hoztuk létre az üzemet, és csak rendelésre készítettünk tortákat, desszerteket: esküvőkre, eljegyzésekre, családi és céges rendezvényekre, az idén tavasszal pedig, a szigorítások feloldásakor megnyitottuk a cukrászdát.

Nádas Hajnalka folyamatosan figyeli a trendeket, és amit lehet, beépít a kínálatba | Fotó: Dodó Ferenc

– A kínálatban szerettem volna a francia vonalat követni, de kiderült, hogy az itt önmagában nem elég. Mert bár a vásárlóink között vannak olyanok, akik járják a világot, és az újdonságokat keresik, sokan inkább a hagyományos sütikért: kókuszkockáért vagy puncsos minyonért jönnek be hozzánk – mesélte Hajnalka, aki folyamatosan figyeli a trendeket, és amit lehet, beépít a kínálatba.

Francia desszert, gyümölcspüré

– Kísérletezek, tanulok, örülök, amikor azt érzem, hogy egy-egy sütivel sikerült szintet lépni, és abban bízom, hogy a rengeteg ötletemet meg is tudom valósítani. Szeretnék több francia desszertet készíteni, és a gyümölcspüréket is gyakrabban alkalmazni. Még sokat kell tanulnom, de a visszajelzésekből azt érzem, hogy jó úton járok.

Vannak, akik más városokból csak azért jönnek Nyíregyházára, hogy tőlünk vigyenek sütit, nyáron egy olasz férfi az összes macaronunkat felvásárolta, mert azt mondta, ilyen finomat még sehol nem evett.

– De az egyik legkedvesebb vendégünk egy család: mi készítettük a tortájukat az eljegyzésükre, az esküvőjükre, a gyerekük babavárójára és keresztelőjére is – ez a legjobb visszaigazolása annak, hogy megérte a számokat sütikre cserélni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában