hogy életben is maradjon

2020.12.18. 14:52

Ügyeljünk a fokozatosságra!

A fenyők nem szeretik a hirtelen nagy meleget, sokkot okozhat a számukra.

TG

20201207 Bordány karácsonyfa kölcsönzőt indított az önkormányzat képen: Kiss-Patik Péter alpolgármester fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Forrás: Kuklis István Délmagyarország

Fotó: Kuklis István

– A kerttulajdonosok egyre gyakrabban vásárolnak földlabdás fenyőfát, hogy az ünnepek elmúltával kiültethessék kertjükbe, és gyönyörködhessenek benne még évekig – mondta lapunknak a nyíregyházi Klorofill Kertészeti Áruda vezetője. Kohán Márk szerint azért, hogy ne érjen bennünket csalódás, és tényleg a fenyőfánk megmaradjon a kertünkben, nem árt néhány apróságot szem előtt tartanunk.

Megbarnult ágak

– A fa megvásárlásakor figyeljünk oda, hogy ha végigsimítjuk az ágakat, akkor ne peregjenek le a tűlevelek, ne legyenek rajta megbarnult és elszíneződött ágak. Amennyiben ilyen fával találkozunk, inkább válasszunk másikat, vagy akár menjünk másik kereskedőhöz. A konténeres fenyőket, ha sikeresen akarjuk kiültetni, akkor az csak néhány napot legyen a fűtött szobában, a fenyők ugyanis nem szeretik a nagy meleget, ez igazi sokkot okozhat a számukra, ahogy az is, ha a hideg udvarról egyből a meleg szobába visszük őket – fogalmazott a szakember. Kohán Márk hozzátette, a fát fokozatosan kell hozzászoktatni a nagyobb hőmérséklethez.

– Az udvarról először vigyük be a teraszra vagy a garázsba, ahol már egy kicsit melegebb van, mint odakint, és csak ezután egy nappal vigyük be a szobába. Itt ne rakjuk közvetlenül a fűtőtest mellé a fánkat, és figyeljünk arra is, hogy folyamatosan nedves legyen a földje. Ha nem figyelünk rá, hogy a gyökere ne száradjon ki, akkor esélyünk sem lesz arra, hogy a kiültetett fenyő a kertben gyökeret eresszen, mivel ez a folyamat visszafordíthatatlan. Amennyiben van rá lehetőségünk, a szoba páratartalmát is növelhetjük. Az ágakat ne díszítsük túl, mert azzal ugyanazt érjük el, mint amikor a hó lehúzza az ágakat, melyek emiatt sérülhetnek. Az ünnepek elmúltával a fánkat ne tegyük ki egyből a meleg szobából az udvarra, hanem fokozatosan szoktassuk hozzá a kinti körülményekhez. Ha az idő engedi, és el tudjuk ültetni, akkor a cserép nagyságánál valamivel nagyobb gödröt ássunk, hogy egy lazább földben tudjon gyökeresedni. A fenyő teljes begyökeresedéséig akár két év is eltelhet, így az öntözésére egész évben fordítsunk megfelelő figyelmet – adott jó tanácsokat Kohán Márk.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában