lovaglás

2020.12.05. 15:30

Világraszóló diadal a Kincsem Parkban

Négy futamgyőzelem egy napon: Suták Csenge egyedülálló bravúrt ért el a zárt kapus galoppversenyeken.

Ladányi Tóth Lajos

Suták Csenge eddig 142 győzelmet ért el, ami megsüvegelendő teljesítmény

Fotó: KINCSEM PARK, KŐMÍVES PÉTER ARCHÍVUMA

Nyíregyháza. Suták Csenge vezeti a hazai ranglistát – magyar női lovas ilyen bravúrt még nem vitt véghez. Négy éve kürtöltük világgá mindezt, akkor épp a Nemzeti Díj elnyerésével hívta fel magára a figyelmet a Testnevelési Egyetem mesterszakán testnevelés–gyógytestnevelés tanári szakot hallgató versenyző, aki azóta már Dunakeszin él, de ezer szállal kötődik Nyíregyházához.

Történelmi siker

Most azt a különleges tettet hajtotta végre, hogy a Kincsem Parkban egy nap alatt négy futamgyőzelmet aratott, ami túlzás nélkül nevezhető világraszóló diadalnak.

Csenge nővére, Vanda (a Nemzeti Vágta első győztese) sikerei után hét évvel lett a legjobb az utánpótláslovasok között.

Suták Csenge eddig 142 győzelmet ért el, ami megsüvegelendő teljesítmény | Fotó: Kincsem Park, Kőmíves Péter Archívuma

– Ahhoz, hogy utánpótláslovasból zsokévá váljak, negyven versenyt kellett nyernem. Ezzel léptem egy szintet feljebb.

A Nemzeti Díjat hatalmas küzdelemben nyertem meg, nyakhosszal értünk be hamarabb My Luckkal, mint a második helyezett – mondta akkor a történelmi sikere után Csenge. Tizenkilenc év után ért célba elsőként újra női lovas, erre addig csupán Izsai Hajnalka volt képes, Country Star nyergében 1997-ben. Mint az élet egyéb területén, a galoppversenyeken is átírta a szokásos forgatókönyvet a koronavírus-járványhelyzet. A Kincsem Parkban zárt kapuk mögött rendezik a viadalokat.

Nincs díjátadás

Névjegy:

Suták Csenge

Életkora: 28 éves

Testmagassága: 172 cm

Testsúlya: 52 kg

A legnagyobb sikerei: Imperiál Díj, Nemzeti Díj (My Luck nyergében), Kancadíj (Messerschmitt lovasaként)

A legjobb helyezése a Nemzeti Vágtán: Nyírségi Vágta, 1. hely (2011)

A jelenlegi kedvenc lovai: Pokolfajzat, La Shaba, Santis

Hobbija: az aktív pihenés

– Maszkban kell lovagolnunk, a futamokat élő közvetítésben lehet nyomon követni. Meglehetősen ingerszegény a környezet így. Az öltözőben kevesebben vagyunk, nincs díjátadás és nyilatkozás a helyszínen, betartjuk a járványügyi előírásokat – mondta a remek adottságokkal ­rendelkező, 172 centis, 52 kilós Suták Csenge, aki a napokban hatalmas tettet hajtott végre:

– A nyolc futamból hatban álltam rajthoz, mindig más telivérrel, és négy első helyet értem el, ami korábban egyetlen női lovasnak sem sikerült. Korábban már tudtam egy nap triplázni, de ezt túlszárnyaltam. Az a vágyam, hogy egyszer zsokéchampion legyek; az elmúlt években a képzeletbeli dobogó második fokára állhattam fel, mivel egy-egy férfilovas megelőzött – említette a 2 éves Zara édesanyja. Csenge sokat köszönhet családjának, édesapja trénerként és tulajdonosként is a részese a lóversenyzés világának.

 


Ő edz, Zara a bölcsődében

– Egyáltalán nem volt sehova megírva, hogy profi zsoké válik belőlem. Eleinte atletizáltam, jó 400-as futónak számítottam. Aztán magához vonzott a lóversenyzés. Mostanában délelőttönként járok edzeni, addig a kislányom a bölcsődében van – mondta Suták Csenge.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában