tanulás

2021.01.21. 07:00

A jó jegyek alapja a koncentráció

Kis odafigyeléssel sokat javíthatunk a tanulási technikánkon.

KM

Forrás: shutterstock

Minden diáknak van egy sajátos módszere vagy rituáléja a tanuláshoz. Az online oktatás sok fiatal számára okoz fejtörést, de a megfelelő praktikákkal és a kellő figyelemmel bárki könnyebben veheti a tanulás akadályait. A siker alapja a koncentráció, ezért ha a háttérben a kedvenc sorozatunk megy vagy folyamatosan szüneteket tartunk, hogy „csak egy pillantást” vessünk a közösségi oldalunkra, minden bizonnyal nem az elvárt módon sikerül majd a dolgozatunk.

A kamaszpanasz ifjúsági portál összegyűjtötte, hogyan válhatnak a fiatalok a hatékony tanulás mestereivé.

Segíthet a zene

Nem mindenkinek adatik meg egy csendes, saját kuckó, ahol elmerülhet a leckéjében, ezért a szülők vagy testvérek zajongásainak elfojtásában sokat segíthet a zene. Az ifjúsági portál szerint azonban fontos, hogy ne a kedvenc együttesünk slágereit hallgassuk tanulás közben, mert a kedvelt szöveg és a dallamok elvonják a figyelmünket a feladatról. Érdemes ehelyett valamilyen instrumentális muzsikát választani, amiben csak a hangszerek szólnak, és bár sok fiataltól távol áll a komolyzene, a tanuláshoz mindenképp jól jöhetnek a kellemes, lágy dallamok.

A koncentráció mellett nagyon fontos a környezet is: sokan szeretnek csendes könyvtárakban tanulni, de a koronavírus-járvány miatt erre még nincs lehetőség. Az is elég fontos tényező lehet, hogy tiszta, rendezett legyen a szoba és az íróasztal, ahol tanulunk. A rendezetlen könyvek egy zsúfolt íróasztalon összekuszálhatják a gondolatainkat, így hiába az igyekezet, elmaradhat a siker.

Egy friss brit kutatás szerint sokkal jobban teljesítenek a vizsgákon azok a fiatalok, akik a nagy megmérettetés előtt a reggelire is időt szakítottak. Ez a megállapítás nem csupán reggel érvényes, hiszen ha egész nap nem eszünk és az éjjel nem pihentünk eleget, akkor a tanulás is jóval megterhelőbb lesz.

A vizsgák előtt besűrűsödnek a napok, de ekkor sem szabad megfeledkezni az egészségünkről. A megfelelő alvás is kiemelten fontos, az agyunk egészen addig nem működik megfelelően, amíg meg nem kapja, amire szüksége van.

Többen úgy gondolják, értékes időt veszítenek azzal, ha tanulás közben bizonyos időközönként szüneteket tartanak. A szünet azonban kimondottan egészséges, nem egy lustaságra utaló dolog, persze csak addig, amíg nem húszperces szüneteket tartunk öt perc tanulás után. A tanulási időnek minden esetben többnek kell lenni, mint a szünetnek, de ne féljünk megállni időnként, hogy együnk valamit vagy kicsit internetezzünk.

A digitális oktatás alatt a tananyag zömét a számítógépükön sajátítják el a diákok, és bár a technika kétségkívül óriási segítség a tanulásban, könnyedén elterelheti a figyelmet. Előnyös lehet, ha a leckét kinyomtatjuk, így biztosan a fontos dolgokra figyelünk majd, nem is beszélve arról, mennyire megterheli a szemet, ha túl sokat nézzük a képernyőt. A telefont sem árt lenémítani, hogy ne zavarjanak minket az értesítések, az üzenetekre bőven ráérünk a szünetekben válaszolni.

Pontos rendszer a kulcs

Ha ellenállhatatlan késztetést érzünk, hogy átfussuk üzeneteinket vagy e-mailjeinket, érdemes azt még a tanulás előtt megtenni. Akkor sem kell kétségbe esni, ha több dolgozatra kell szinte egy időben készülni, hiszen egy pontos rendszer kialakításával ezeket az akadályokat is könnyen vehetik a diákok. Egyszerre csak egy anyagra fókuszáljunk, a kémialecke tanulása közben ne törjük a fejünket azon, milyen nehéz lesz a fizika, hiszen a kütyükhöz hasonlóan ez is elvonja a figyelmet. Lépésről lépésre haladva sajátítsuk el az anyagot, és ne kezdjünk bele egyszerre több feladatba!

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában