Koronavírus

2021.01.24. 11:19

Az autoimmun betegeket is beolthatják koronavírus ellen

A gyógyszerektől és a kezelőorvos szakvéleményétől függ, hogyan és mikor vehetik fel a vakcinát.

VNA

A koronavírus elleni oltások semmivel sem kevésbé biztonságosak, mint az eddigiek

Forrás: MTI

Az oltási terv szerint halad a koronavírus elleni vakcinák beadása hazánkban, a lakosság regisztráció útján jelezheti az igényét a védőoltásra. A különböző betegségekkel küzdőkben felmerülhet a kérdés, hogy állapotuk miatt javasolt-e számukra az oltás – így van ez azokkal is, akik autoimmun betegségekben szenvednek.

Több típusa van

– Az autoimmun betegség azt jelenti, hogy a beteg immunrendszere valamelyik saját anyagát „veszélyes idegen”-nek minősíti, és támadást indít ellene – mondta el lapunknak dr. Szántó Antónia, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Klinikai Immunológiai Tanszékének egyetemi docense. – Változatos tünetei lehetnek, az ízületi fájdalmaktól szemszárazságon, szájszárazságon, izomgyengeségen keresztül a bőrtünetekig – a teljesség igénye nélkül. A legtöbb kórkép fiatal-középkorú nőkön alakul ki, de gyakorlatilag bármely életkorban és nemben előfordulhat.

A betegségnek több típusa is van, az orvostudomány szervspecifikus és szisztémás formákat különböztet meg. Előbbinél egy szerv érintett, mint például az autoimmun pajzsmirigybetegségek (ilyen a Hashimoto-pajzsmirigygyulladás és a Basedow-kór) vagy az 1-es típusú cukorbetegség. Szisztémás formák például a lupus, sokízületi gyulladás, Sjögren-szindróma, szisztémás szklerózis, illetve a gyulladásos izombetegségek.

– Ezek nem gyógyítható, de többnyire nem halálos betegségek. Legtöbbjüknek hullámzó a kórlefolyása: aktív és nyugalmi időszakok váltják egymást – tette hozzá dr. Szántó Antónia. – Előfordul, hogy évekig gyógyszer nélkül is tünetmentesek a betegek, de akkor sem mondhatjuk ki, hogy meggyógyultak, rendszeres orvosi ellenőrzést igényelnek. A kezelésre az évtizedek óta használt szteroidok mellett évről évre egyre modernebb lehetőségeink vannak. Ezek lényege, hogy az immunrendszer eltúlzott és rossz célpontra irányuló működését elnyomják, de ezt egyre speciálisabban teszik. Minél modernebb egy gyógyszer, annál célzottabban tudja gátolni a rosszul működő sejteket és annál kevésbé hat a szervezet normálisan működő részére. Az immunológus kiemelte: egyes kezelések során a gyógyszerekkel elnyomott immunrendszer miatt lehetnek hajlamosabbak a betegek a fertőzésre, és – ha nem is annyira, mint eleinte a szakemberek tartottak tőle – a Covid–19 is súlyosabb formában történhet.

Orvosi figyelem

– A járvány megfékezésére rövid és középhosszú távon egyedül a vakcina jelenthet megoldást. A nem élő kórokozót tartalmazó védőoltások nem ellenjavalltak autoimmun betegségekben, még akkor sem, ha a betegek immunrendszert elnyomó gyógyszeres kezelést kapnak, tehát nagy többségük nyugodtan megkaphatja a vakcinát – hangsúlyozta dr. Szántó Antónia.

– Vannak viszont speciális szempontok, amelyeket nekünk, gondozó orvosoknak kell figyelembe vennünk. Ilyen például az, hogy ha valakinek éppen aktív az autoimmun betegsége, és olyan gyógyszerekkel kell kezelnünk, amelyek megakadályozzák az ellenanyag­ter­melést, olyankor nem tanácsos a védőoltás beadása. Nem azért, mert a betegnek így baja lesz az oltástól, hanem azért, mert nem jön ­létre olyan ellenanyagválasz, ami védetté teszi őt a ví­russal szemben, így egy hamis ­biztonságérzet alakulhat ki a betegben és az orvosban is, pedig az oltás ellenére így a beteg elkaphatja a fertőzést.

Ugyanez vonatkozik például a rituximab nevű hatóanyaggal kezelt betegekre is. Ilyen esetekben az orvosoknak „időzíteniük” kell a védőoltást, hogy kellően hatásos legyen. Immunhiányos, vagy immunrendszert elnyomó kezelést kapó beteg élő vagy élő és gyengített kórokozót tartalmazó vakcinát nem kaphat.

Javasolt az oltás

– Léteznek olyan vakcinák, amelyek élő, de nem kórokozó, szaporodásra képtelen vírust tartalmaznak szállítóközegként. Mai tudásunk szerint tehát ez a vakcinatípus sem ártalmas a gátolt immunrendszerű betegekre – mondta el a szakember.

– A két elsőként enge­délyezett védőoltás pedig csak a hírvivő RNS-t tartalmazza, ami pedig be sem jut a sejtmagba. Mintha egy összeszerelési útmutatót kapnánk, melynek a segítségével a sejtjeinkben megépítjük a saját ellenségmintánkat, ami ellen már működésbe léphet az immunrendszerünk. ­Minden védőoltásnak vannak mellékhatásai, de az eddigi tapasztalataink alapján ezek az oltások semmivel sem kevésbé biztonságosak, mint az eddigiek. A hasznukhoz képest pedig elenyésző a kockázatuk. Ez alapján én minden betegemnek javaslom.

VNA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában