Nem csak a tüdőt károsítja

2021.01.06. 14:00

Covid-19 szövődmények: ezt tapasztalta a rendelésein a nyíregyházi kardiológus főorvos

Kardiovaszkuláris problémákat, a szívizom, a szívburok gyulladását is okozhatja a koronavírus.

BM

Dr. Zilhai Zsolt szívultrahang-vizsgálat közben

Fotó: Sipeki Péter

A koronavírusra adott túlzott immunválasz már önmagában is képes károsítani a szívet, azonban a tüdőgyulladással, lázzal járó betegség sajnos hetekkel később is tud kardiovaszkuláris szövődményeket okozni, akár szívelégtelenséget is. A „leggyakoribb” szívizomgyulladásra utaló tünetekről és a vizsgálatok fontosságáról dr. Zilahi Zsolt kardiológus főorvos beszélt lapunknak.

– Ahogy telik az idő, és egyre többet tudunk a koronavírus-fertőzésről, egyre többet tudunk arról is, hogy milyen szövődményeket okozhat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a Covid–19 nemcsak a tüdőt károsítja, hanem a szív- és érrendszerre is károsan hat – mondta el lapunknak dr. Zilahi Zsolt nyíregyházi háziorvos, kardiológus főorvos, aki a rendelésein látja, hogy milyen kardiológiai problémák fordulnak elő a betegséget követő hetekben.

A vírus az érrendszert, ezen keresztül pedig a test különböző szerveit támadja meg, de magának a vírusnak és a Covid–19 kiváltotta túlzott immunválasznak is lehet közvetlen szívizmot károsító hatása.

Árulkodó tünetek

A hazai és nemzetközi vizsgálatok alapján az mondható, hogy a gyógyult betegek – s ez nem függött össze a fertőzés súlyosságával – mintegy 15 százalékánál utólagos szövődményként szívizomgyulladást állapítottak meg, míg a súlyos állapotú koronavírusos betegek csaknem egyharmadánál kardiovaszkuláris problémákat találtak.

– A Covid–19 késői hatása – bár akutan is felléphet a lélegeztetőgépen lévő betegeknél – lehet akár a szívelégtelenség is – említett egy másik, talán a legsúlyosabb eshetőséget a kardiológus főorvos.

A leggyakoribb szövődményről, a szív­izom- és szívburokgyulladás tüneteiről elmondta: a szívritmuszavar (aritmia), a hosszú ideig fennálló mellkasi fájdalom, fáradtság, gyengeség, nehezen terhelhetőség, légzési nehézség, magas pulzus, dagadó lábak, olykor hőemelkedés jelezhetik a betegséget, s erre leginkább akkor kell gondolni, ha már egyértelműen kizárható a tüdőgyulladás. Ilyen esetben feltétlenül fontos egy szívultrahangos vizsgálat, amely a lehető legpontosabb képet adja a szív anatómiájáról. Megmutatja többek között a kamrai funkciókat, a billentyűk, a szívizom falának állapotát, észrevehetővé teszi a szívburokban a folyadékot, megmutatja a szívizom vagy a szívburok gyulladását is.

Edzés csak megfontoltan

– Életkortól függetlenül okozhat szívszövődményt a Covid–19 – hangsúlyozta dr. Zilahi Zsolt, hozzátéve: persze, ahogy nő az életkor, ­fogékonyabbá válunk rá. Éppen ezért az 50 év felettiek esetében mindenképp javasolt – főleg, ha a Covid-fertőzés alatt volt más társbetegség, magas vérnyomás, diabétesz, ami hajlamosít a kardiológiai komplikációkra – legalább egy rutin EKG-vizsgálat, amit akár a háziorvosi rendelőben is el lehet végezni, s gond esetén szak­orvoshoz utalhatja a beteget – magyarázta a kardiológus főorvos, aki az év eleje ­apropóján még egy nagyon fontos dologra hívta fel a figyelmet.

– Sokan döntenek ilyenkor úgy, hogy elkezdenek sportolni, de fokozott óvatosságra intek mindenkit: aki átesett a koronavírus-fertőzésen, legyen nagyon óvatos és körültekintő. Az edzések elkezdése előtt mindenképp legalább a háziorvossal konzultáljon, ellenőriztesse a terhelhetőségét, s egy terheléses EKG is nagyon fontos információkat adhat. Ugyanis előfordulhat, hogy a szívizomgyulladásnak nincs komolyabb jele, kvázi titokban marad, de akkor egy fokozott fizikai megterhelés akár végzetes következményekkel is járhat – fogalmazott a kardiológus főorvos.

BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában