Kamerákkal figyelik őket

2021.01.11. 10:00

Farkasok a szomszédban

Megnövekedett az állomány, a szakemberek folyamatosan figyelik az állatokat.

MW

Forrás: Illusztráció / Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

A nagyragadozók megfigyeléséről rendezett online konferenciát a WWF Magyarország. Az esemény kiemelten érintette Borsod-Abaúj-Zemplén megyét, a hegységek jelentős eurázsiaihiúz- és szürkefarkas-állománya miatt, amiről a nemzeti parkok szakemberei számoltak be. Barna medvével még mindig inkább csak átutazóban lehet találkozni hazánkban.

Bűnbakfajok

„Európa országaiban különböző az egyes populációknak a természetvédelmi helyzete, sőt akár egy államon belül is lehet változatosság – mondta Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának gerinces zoológiai szakreferense. – Uniós törekvés, hogy az érintett fajok kedvező természetvédelmi státuszt érjenek el, és a védettségüket meg tudják tartani. Az általános közbeszédben a nagyragadozók bűnbakfajok, hiszen gondatlanság esetén valós károkat is okozhatnak.”

Főként az Északi-középhegységben és a határ mentén szinte mindenhol találkozhatunk farkassal.

Kamerás megfigyelés

„A Bioregio Carpathians Project feltárta az optimális farkasélőhelyeket és -útvonalakat. Érdekesség, hogy az Alföld déli részét is idesorolta. A farkas és a hiúz esetében élőhelymegőrzési program is működik hazánkban. 2019-re meghaladtuk az ezres nagyságrendű adat­állományt a farkasok elterjedésével kapcsolatban. Az állatokat 2007 óta folyamatosan dokumentáljuk. Fő életterük a Mátra, a Bükk, az Aggteleki-karszt és a Zempléni-hegység” – emelte ki a szakreferens.

A Bükki Nemzeti Park a saját működési területén monito­ringtevékenységet is folytat.

„Ötven kamerát működtetünk hálózatos rendszerben azért, hogy az állományok alakulását hitelesen lehessen követni. Valamint reális képet tudjunk kialakítani a nagyközönség felé, és megelőzhessük az esetleges konfliktusokat. Igyekszünk azonosítani a mortalitás okait is. Történnek autós elütések, és illegális vadászati módszerekkel, mint a mérgezés szintén találkozunk. A csalifalatokon keresztül kutyabetegségeket is behurcolhatnak a falkákba” – tudtuk meg a nemzeti park munkatársától.

MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában