Biztonságérzetet nyújt a gomb

2021.01.26. 17:20

Fél órán belül érkezik a segítség, ha az ellátottak megnyomják a jelzőkészüléket

A krízishelyzetben lévő időseknek sokszor a jelzőrendszer az egyetlen esélyük a segítségkérésre.

KM

Sokszor életet ment a jelzés és a gyors beavatkozás

Forrás: illusztráció / shutterstock

A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás szerepe még inkább felértékelődött az egyedül élő, idős és beteg emberek életében a pandémia alatt és a tél beálltával. – A szolgáltatás krízishelyzetben nyújt hathatós segítséget az ellátottak számára minden olyan esetben, amikor nem képesek egymaguk elhárítani a bajt és azonnali segítségre szorulnak, legyen szó hirtelen rosszullétről, pszichés problémáról vagy arról, hogy elestek, félrenyeltek – mondta Nagyné Hermányos Zsuzsanna. A Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ vezetője hozzátette: a pandémiás időszakban megnövekedett a jelzések száma. Ennek okai között szerepel az emberi kapcsolatok hiánya miatt érzett elszigetelődés is.

A tél önmagában is számtalan veszélyt rejtő időszak, a járvány miatt azonban még a szokásosnál is kevesebbet érintkeznek a környezetükkel az idős, beteg, egyedül élő emberek. Azoknak, akik a bentlakásos intézmények helyett otthonukban töltik nyugdíjas éveiket, de ők maguk vagy távol élő szeretteik is nyugodtabbak, ha gombnyomásra szakszerű támogatást kapnak, a jelzőrend­szeres házi segítségnyújtás kínálhat megoldást.

A Gávavencsellői Szociális Szolgáltató Központ szolgáltatási palettáján évek óta ott találjuk a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást, ráadásul folyamatosan bővítik ezt a területüket. Az intézmény vezetőjétől, Galambosné Bistei Gabriellától megtudtuk, míg korábban 40 jelzőkészüléket tudtak szétosztani, 2018 nyarától, amikor az ibrányi református egyház megszüntette hasonló szolgáltatását, a készülékek száma 85-re nőtt.

Nappal és éjszaka is

– Az ellátási területünknek Gávavencsellőn kívül Ibrány, Balsa és Tiszabercel is része, de nemrég nyújtottuk be a működési engedélyünk módosítására vonatkozó kérelmünket, mert Paszabra is szeretnénk kiterjeszteni. Oda tíz új készülék kerülne, ami egy új készenléti ügyeletes alkalmazását is szükségessé teszi – mondta el. Mint szavaiból kiderült, amikor egy idős ember – 65 év feletti egyedül, esetleg kétszemélyes háztartásban, fogyatékkal élő vagy pszichiátriai beteg – készüléket igényel, mindjárt kettőt is felajánlanak neki: egy falra szerelhetőt és egy mobilt, ami karóra vagy nyakba akasztható riasztó is lehet. Az utóbbiak például a kertből is gond nélkül továbbítják a jelzést.

– Ezt a riasztást a főállású koordinátorunk napközben az idősek otthonában kialakított központunkban észleli, és azonnal értesíti az ügyeletes gondozónőket. Éjszaka a műszakos veszi a jelzéseket, de újabban a koordinátorunk mobilján is megjelenik a riasztás. A szolgáltatás népszerű és elfogadott, így nagyobb biztonságban érzik magukat az idősek – tudhattunk meg további részleteket.

Galambosné Bistei Gabriella arra is kitért, hogy napi rendszerességgel befut hozzájuk riasztás, olykor tévesen is. A téli időszakban érthetően megszaporodnak az elcsúszásos balesetek, és tör rá sokakra a magány miatti depresszió, de volt, aki a fürdőkádból nem tudott kiszállni. Gyakori a rosszullétek és a vérnyomásproblémák miatti riasztás. Különlegesen extrém szituációra nem emlékszik, legutóbb egy koronavírusos beteghez kellett kimenni, mert rosszul lett, egy másik ellátott pedig sztrókot kapott.

Életet ment a készülék

A Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ alapszolgáltatásai között 2000 óta szerepel a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás. Az intézménybe összesen 276 készülékről érkeznek be riasztások a megyeszékhelyről és a közeli bokortanyákról. Nagycserkeszen és Kálmánházán 2019 februárjától szintén Nyíregyháza látja el ezeket a feladatokat helyben dolgozó gondozók segítségével. Nyírteleken, Nyírtéten, Napkoron és Sényőn ugyan önálló jelzőrendszeres gondozószolgálat működik, ám ezek a jelzések is a nyíregyházi gondozási központ rendszerére futnak be, az ügyeletes gondozónő innen értesíti telefonon a helyi szakembereket.

– A szolgálat diszpécserközpontja Nyíregyházán, a Pacsirta utca 29–35. szám alatti irodában található. Folyamatosan működik kilenc munkatárs bevonásával, akik 12 órás műszakban váltják egymást, biztosítva ezzel az állandó ügyeletet – tudtuk meg Nagyné Hermányos Zsuzsannától.

– A számítógép hang- és képjelzéssel adja a gondozónő tudtára, hogy segélykérés érkezett. A kijelzőn megjelenik az ellátott neve és címe, akivel kollégánk megpróbálja felvenni a kapcsolatot. Megbeszélik, hogy mi a probléma, valós segélykérésről van-e szó vagy csak véletlenül nyomódott meg a segélyhívó. Ha a szakember nem tud kommunikálni az ellátottal, vagy indokolt a segélykérés, 30 percen belül meg kell jelennie a lakásán – magyarázta a központ vezetője, s hozzátette: a jelzőrendszer sokak életét mentette már meg.

– Azoknak az ellátottaknak, akik krí­zishelyzetbe kerülnek, mert rosszul lesznek, elesnek, félrenyelnek, sokszor talán ez az egyetlen lehetőségük, hogy segítséget kérjenek. A hívások után sok esetben végzünk életmentő beavatkozást.

Nagyné Hermányos Zsuzsanna megjegyezte: a pandémiás időszakban megnövekedett a jelzések száma. – Ennek oka egyrészt, hogy a korábban a körzeti orvosi rendelőben elvégzett kontrollvizsgálatok elérése nehézkesebbé vált, így a mi segítségünket kérik egy-egy vérnyomásmérésre, vércukorszint-ellenőrzésre. Másrészt az elszigetelődés, az emberi kapcsolatok hiánya sok ellátottnál okoz pszichés problémákat, melyek megoldásaként sok esetben csak egy beszélgetés miatt is megnyomják a jelzőgombot.

Egyre népszerűbb

– Nem tapasztaltuk, hogy a pandémia alatt emelkedett volna az igény a jelzőrendszeres házi segítségnyújtásra, de általánosságban elmondható, hogy évek óta egyre népszerűbb a szolgáltatás – mondta el Kiss Bernadett, a Dél-Nyírségi Szociális és Gyermekjóléti Központ Nagykállói Intézményegységének vezetője.

– Az összes készülékünket folyamatosan használják, amint felszabadul egy, azonnal találunk valaki mást, aki igénybe venné. Úgy gondolom, népszerűsége abban rejlik, hogy biztonságérzetet nyújt az időseknek és a családtagjaiknak is.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában