Nyíregyháza

2021.01.27. 17:00

Téli madárgyűrűzés Nyíregyházán (videó)

HP

Fotó: HP

A koronavírus-járvány miatt elmaradt E-misszió Egyesület hagyományos madárkarácsonya, ahol az érdeklődők évről évre megismerkedhetnek a gyűrűzés kulisszatitkaival. Januárban néhány szakember és segítő részvételével megszervezték a szintén hagyományos téli gyűrűzést Istvánbokorban, s erről videó is készült.

Az idén 43 madárlábra került gyűrű (8 kék cinege, 4 mezei veréb, 31 széncinege), egy kék cinegét pedig visszafogtak, azaz korábban már meggyűrűzött példány akadt a hálóba.

Így összesen 44 madár adatait jegyezhették fel a szakemberek.

A madárgyűrűzés világszerte a madárvilág kutatásának legfontosabb módszere, ami nélkülözhetetlen eszköz annak megismerésére, hogyan élnek, merre vonulnak, hol szaporodnak és telelnek, meddig élnek madarak. A kíméletesen befogott madarak egyedi jelölőgyűrűt kapnak, és amennyiben valahol újra befogják vagy megtalálják őket, visszakövethető lesz a történetük. A madárgyűrűzés a természetvédelem fontos eszköze, hiszen azok az információk, amelyeket a kutatók begyűjtenek, pontosabban meghatározhatóvá teszik hogy hol, mikor, és mely madarak védelme érdekében kell beavatkozni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában