Nyíregyháza

2021.01.16. 07:00

Téli vendégek a kertben

Nem elég csupán megrakni minden jóval a madáretetőket, tisztán is kell tartanunk őket.

VNA

20201208 Rum Vas Népe szerkesztőség napi jó cselekedete, madáretető készítése a Rumi Gyermekotthonban. Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Forrás: MW-archív

Fotó: Szendi Péter

Nem csak azokkal az állatokkal élünk együtt, melyeket kedvencként magunkhoz vettünk: a parkokban, kertekben napról napra találkozunk madarakkal is. Sok állatbarát a szárnyasok énekét, a kártevő rovarok pusztítását és a kis tollasok szívmelengető látványát télen úgy szeretné meghálálni, hogy felállít az udvaron egy madáretetőt – azonban ha nem figyelünk ezekre a miniatűr építményekre, sajnos több gondot okozhatunk velük, mint hasznot.

Sósat soha

– A madáretetés nem feltétlenül járul hozzá ahhoz, hogy a madarak túléljék a telet, hiszen ezek az állatok megtalálják a természetben mindazt, amire szükségük van – mondta Somlai Tibor, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Szatmár-Beregi Csoportjának elnöke. – Mindez inkább a lélektani hatása miatt kedvelt, hiszen az emberek szeretik a közelükben tudni az énekesmadarakat, és megnyugtatja őket, hogy a maguk módján segíthetnek rajtuk.

Hozzátette: azt ajánlja, hogy a madáretetőkbe főleg gyümölcsöket helyezzünk el, esetleg napraforgót, kendermagot, kölest vagy akár boltokban kapható madár­eleséget. A szalonnát és a nyers húst nem javasolja – a szárnyasoknak nem okoz gondot az elfogyasztásuk, de könnyen megromlanak, főleg az enyhe időben. Sőt: a fehérjetartalma miatt főtt tojást és túrót is nyugodtan rakhatunk az etetőbe. Azonban akármelyik eledelt is választjuk, az soha ne legyen sós vagy fűszeres!

– A madáretetőbe nem elég pusztán belerakni az eleséget: tisztán is kell tartani – hangsúlyozta Somlai Tibor. – Amíg a természetben ritkán fordul elő, hogy a szárnyasok, mondjuk, ugyanarra az ágra szállnak rá, az etető egy „csomóponttá” alakul, ahol a tollak és a madárpiszok miatt könnyen átragaszthatnak egymásra különböző betegségeket.

Különösen veszélyes lehet rájuk a madárpestis, amely leginkább a cinkéket és a rigókat támadja meg, főleg az enyhe időben.

– Ahhoz, hogy ezt elkerülhessük, két-három naponta takarítsuk a madáretetőket, és helyezzünk ki új, steril élelmet.

Menekülőutak

Aki vállalja, hogy rendszeres takarítás terhe mellett is szívesen csalogatja kertjébe ezeket az állatokat egy kis eleséggel, valószínűleg azt is szeretné elkerülni, hogy miközben csodálja a kertje tollas vendégeit, azok valamilyen ragadozó karmai közé kerüljenek.

– Ha túl alacsonyra akasztjuk ki az etetőt, a macskák könnyen lecsaphatnak a gyanútlanul csipegető kis szárnyasokra. A „prédák” gyülekezésére a nagyobb ragadozó madarak, például a karvalyok is felfigyelhetnek, így arra is érdemes gondolnunk, hogy legyen a közelben olyan bokor vagy bozótos, ahol az élelemre érkező kismadár gyorsan menedéket találhat. A természet rendjének, körforgásának persze így sem tudunk teljesen gátat szabni, de legalább a lelkünk megnyugodhat: mi mindent megtettünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában