Tyukod

2021.02.16. 14:00

A tyukodi ősök almanachja – 900 évre vezette vissza a családfáját Gábor

Elsősorban a tágabb rokonságnak készítette a könyvet Patak Gábor, aki előszeretettel kutat a múltban.

Ladányi Tóth Lajos

Forrás: Adorján Gergő archívuma

Újabb szabolcs-szatmár-beregi forrásból merít Patak Gábor: hamarosan megjelenik a Tyukodi őseink almanachja című könyve.

– A nagymamám Tyukodon született. Sokszor beszélt nekem az őseiről, amit egy füzetbe mindig lejegyzeteltem. Amikor felvettem a kapcsolatot a rokonsággal, kiderült, hogy szinte a fél falu rokon. Ez a tény és az elődeim megismerése vezetett oda, hogy el kellett készítenem a kötetet a nevük fennmaradásáért és a közös őstől származó rokonság megtalálásáért. A könyv a felkutatott családok (többek között a Somlyai, Szalay, Pallay, Tóth famíliák) azon családfájáról szól, ami a mi főágunk. Az ismertebb és tágabb rokonságban található személyek életrajza is olvasható majd, a családi címereket is kigyűjtöttem, illetve levezettem az első ismert őstől, 1181-től máig a családfát.

Történelmi időutazás

– Szerencsés vagyok, mert Gulácson már elkészítettem 200 családfát, így már volt tapasztalatom ebben. Azért is hálás lehetek, mert a Kölcsey és Szalay őseim családfája nagyrészt kész volt.

– A tyukodi anyakönyvből nagyon sok információhoz hozzájutottam. Sokat segítettek a nagymamám információi is, illetve két tyukodi idősebb rokon, Fráter Endréné és Kiss Gusztávné is hozzájárult a tartalmi részhez. A pandémiás helyzet nem okozott gondot, mert sok rokon telefonszámát felkutattam, és a közösségi oldalakon is többekkel felvettem a kapcsolatot. Ötöd- és hatod-unokatestvérekkel is megismerkedtem, akik örülnek a családi almanachnak.

– Elsősorban a tágabb rokonságnak készítettem a könyvet – a nagy részük nemesi származású. Mivel eléggé szétágazott a família, így bárki számára reményt is adhat, hogy felfedezi benne a saját rokonságát. Egyúttal egy történelmi időutazás is lehet, hogy 2021-ből egészen Ond vezérig visszakanyarodunk a kronológiában.

A kutatása során derült ki az, hogy kik is azok az atyafiak, akikkel egy őstől származik.

– Azonos az ősapánk Kölcsey Ferenccel, Jármyné Gulácsy Mária olimpiai ezüstérmes, világbajnokkal, P. Szalay Emőke neves néprajzkutatóval, és a Magyar Állami Operaház tagja, Kneusel-Herdliczka Klára is a rokonsághoz ­tartozik, de említhetem Fazekas István költőt is. Egyébként a Kölcsey család (amiből én is eredek) a honfoglaló magyarok hét vezérének egyikétől, Ondtól származtatja magát.

Józan paraszti ész és tisztesség

Patak Gábor első alkotása a 2007-ben megjelent Gulács története volt.

– A helyi iskolában tanultam, később ott is taníthattam. Bár elköltöztem, mégis mindig gulácsi maradok. Ott tanultam meg a józan paraszti eszet, a tisztességet, a szorgalmat. Bárkivel találkozom, igyekszem a falu hírnevéről mesélni. Egy olyan kis ékszerdoboz ez, aminek történelme, múltja országos hírnevet és tiszteletet predesztinálna.

Tavalyelőtt készült el A gulácsiak ezer éve, a múlt esztendőben jelent meg az Ismerje meg az Örkényi Szabad­idő Központot! és az Örkény 2020, az idén pedig A nemes Patak család 325 éve című kötettel jelentkezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában