Csenger

2021.02.07. 20:00

Az egészségért sütnek, főznek Csengerben

Egyre népszerűbbek az egészségfejlesztési iroda munkatársainak gasztrovideói.

Száraz Ancsa

Fotó: Kákos Dávid

– Amikor az egészségfejlesztési irodákat (efi) két és fél évvel ezelőtt egy uniós pályázat keretében létrehozták, az volt a cél, hogy programjainkon keresztül felhívjuk az emberek figyelmét a tudatos életmódra: arra, hogy ők maguk is nagyon sokat tehetnek az egészségükért azzal, hogy rendszeresen mozognak, egészségesen táplálkoznak és felhagynak a dohányzással vagy a túlzott alkoholfogyasztással. Az ún. interaktív ételkészítés a projekt egyik kötelező eleme volt, de annyira népszerű lett, hogy úgy döntöttünk, most, a program fenntartási időszakában is folytatjuk – mondta lapunknak Séllyei Enikő irodavezető.

– Korábban nagyon sokan fordultak hozzánk táplálkozással kapcsolatos tanácsokért, főként azok, akik valamilyen betegségben szenvednek, és akik azt szerették volna tudni, milyen ételeket fogyaszthatnak, és kíváncsiak voltak egy-egy szakorvos vagy dietetikus véleményére. Tudjuk, hogy az ország ezen részében ­főként a magyar konyha nehéz, ­fűszeres remekei kerülnek a családok asztalára, így pél­dául a töltött káposzta, a ­hurka, a kolbász, de sze­rencsére egyre többen próbálnak meg változtatni az étrendjükön és az életmódjukon, ebben pedig ránk is számítanak. Ezt szeretnénk segíteni ezekkel a videókkal, illetve azokkal a főzőműsorokkal is, amelyeket hamarosan a helyi televízióban láthatnak majd a városban és környékén élők.

Sorozat a helyi tévében

– A sorozat minden adását egy-egy betegségnek szenteljük, így a nézők láthatják majd, milyen ételeket fogyaszthatnak a vesebetegek, a szív- és érrendszeri panaszokkal küzdők vagy a cukorbetegségben szenvedők. Az adásokat a kollégáimmal készítjük, és abban bízunk, hogy ugyanolyan népszerűek lesznek, mint amilyenek a Facebook-oldalunkra feltöltött anyagok, vagy mint amilyenek a pandémia előtti időszakban megrendezett gasztronómiai programjaink voltak.

– Tavaly az egyik rendezvényünkön legalább harmincan csatlakoztak hozzánk: sütőtökkrémlevest, fasírtot, zabpelyhes sütit, illetve párolt zöldségeket készítettünk, és minden azonnal elfogyott – mesélte Enikő, aki gyakorló háziasszony, a családjának mindennap főz, és igyekszik otthon is egészséges ételeket készíteni, de az iroda vezetőjeként a lehető legtöbb emberhez igyekszik közelebb vinni a sok zöldségen, gyümölcsön, kevés zsíron és szénhidráton alapuló étrendet.

A jó példa ragadós

– Nemrégiben receptversenyt hirdettünk, és azt kérjük, az ételek hozzávalói és elkészítési módja mellett fotót is mellékeljenek az indulók, mert abban bízunk, hogy akinek megtetszik a kép, megfőzi vagy megsüti az adott ételt, és ráébred, hogy nem kell feltétlenül cukrot vagy fehér lisztet használni ahhoz, hogy egy étel ízletes legyen. Tudjuk, hogy a hosszú évek, évtizedek alatt berögzült és megszokott étkezési szokásokat nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni, de abban bízunk, hogy a jó példa ragadós, és hogy aki megtapasztalja, mennyit javul az életminősége attól, hogy változtat az étrendjén, ezt a szemléletet a családjában, az ismeretségi körében is elterjeszti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában