Nyulak

2021.02.01. 12:07

Az oltás megmentheti a nyuszit

A törpenyulak egyre népszerűbb házi kedvencek, de az újdonsült gazdinak ügyelnie kell az állat szükségleteire.

VNA

A törpenyulak gondos gazdit igényelnek

Forrás: Illusztráció / Pixabay

Aranyosak, bolyhosak, simogatnivalóak: könnyen elrabolhatják az ember szívét a kis törpenyulak, azonban mielőtt magunkhoz veszünk egy példányt, gondolkodjunk felelősen: egy megfelelő körülmények között tartott, egészséges nyuszi akár tizenkét évig is elélhet, így első körben el kell döntenünk, hogy valóban készen állunk-e ilyen hosszú időre elkötelezni magunkat az állat mellett.

Nem mindegy a menü

– Mielőtt új kedvencet veszünk magunkhoz, meg kell ismernünk annak tulajdonságait, igényeit, tartási körülményeit. Ha törpenyulat szeretnénk tartani, a kisállat-kereskedés felkeresése előtt győződjünk meg róla, hogy a családból senki sem allergiás a nyúlszőrre, a szénára vagy az eledel bármely összetevőjére, nehogy akkor szembesüljünk a problémával, amikor már nálunk van az új kedvenc – mondta el lapunknak dr. Borsodi Károly, a Boka-Vet Állatorvosi Rendelő állatorvosa.

– Gondoskodjunk egy megfelelő méretű ketrecről, itatóról és szénarácsról. Sokak számára meglepő lehet, de a törpenyúl szobatisztaságra nevelhető: általában evés közben végzi el a dolgát, így ha az etetője környékén helyezünk el neki almot, hamar megszokja, hogy hova ürítsen. Célszerű ivartalaníttatni, mert ezzel elkerülhetőek a területmegjelölésből származó „balesetek”.

Ahhoz, hogy megőrizzük a nyuszi egészségét, az étkezésére is figyelünk kell: adjunk neki szénát, amely száraz, nem poros és nem penészes. Csokival, cukorral, kenyérrel, tésztafélékkel, készételekkel és örökzöldek leveleivel kifejezetten tilos etetni! A törpenyulak steril, de érzékeny emésztőrendszerrel születnek.

Az egyik leggyakoribb betegségük a bélelzáródás, ilyenkor azonnal keressünk fel egy állatorvost, aki meghatározza a szükséges terápiát – ne próbálkozzunk mi magunk gyógyszert adni az állatnak, hiszen apró méretük miatt nehéz beállítani a megfelelő mennyiséget.

Fontos vakcina

– A nyulaknak két nagyon komoly, de szerencsére védőoltással megelőzhető fertőző betegségük lehet – emelte ki dr. Borsodi Károly.

– A mixomatózist vérszívók, leggyakrabban a szúnyogok terjesztik, és legszembetűnőbb tünete, hogy az állat bőre alatt, illetve a szeménél, fülénél, ajkain és ivarszerveinél vizenyős göbök alakulnak ki. A nyulak vérzéses betegsége is nagyon veszélyes, lázgörcsökkel és bénulással járhat. Mindkettő halálos betegség, így a gazdinak a megelőzésre kell fektetnie a hangsúlyt: a védőoltással megóvhatja kedvence életét. Az immunitás két-három hét alatt alakul ki, így amíg kivárjuk ezt az időt, érdemes a nyúlketrecre szúnyoghálót tenni, hogy távol tartsuk a nyuszitól a vérszívókat. Szemgyulladást a mixomatózis mellett a penészes széna is okozhat, de azt javaslom, hogy inkább a legrosszabbra gondoljunk, és keressük fel az állatorvost.

Parazitás megbetegedés is előfordulhat ezeknél az állatoknál, például a nyúlbénulás, melyet könnyen észrevehetünk arról, hogy a kedvenc ferdén tartja a fejét és szédül. A betegség szerencsére könnyen kezelhető állatorvosi segítséggel.

Kis golyócskák

– A megfelelő táplálás mellett ne felejtsünk el ivóvízről is gondoskodni, a nyuszi hamar megtanulja az önitató használatát. Kerüljük a túlzott kalciumbevitelt, mert húgykő, vesekő könnyen kialakulhat – hangsúlyozta a szakember.

– Figyeljünk az alomra: az egészséges nyulak széklete apró, sötét színű, kemény golyócskákból áll. Amennyiben lágy és szőlőfürtszerű, valószínűleg az állat nem ette meg a lágy bérsarat: ezt az ürüléktípust ugyanis újra elfogyasztják, hiszen így nyerik vissza a szervezetüknek szükséges vitaminmennyiséget.

– A nyulak nem rágcsálók, viszont a fogaik folyamatosan nőnek, ezért kell nekik rendszeresen biztosítani a jó minőségű, rágható szénát, amivel koptathatják. Akár különböző kisállat-kereskedésekben kapható, emészthető anyagból készült rágójátékokat is beszerezhetünk számukra. Azonban nagyon fontos, hogy ha megtörtént a baj, soha ne próbájuk otthon, házilag lecsípni a túlnőtt részt, mert ezzel súlyos sérüléseket okozhatunk, ilyenkor mindig forduljunk szakemberhez – tette hozzá.

VNA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában