Bonbon

2021.02.13. 11:23

„Civilben” közgazdászok, akik néhány éve karakteres, különleges bonbonokat készítenek

Sok örömet ad nekik a bonbonkészítés, így nem is érzik munkának.

SZA

Tünde és Andrea célja, hogy különleges bonbonokat készítsenek

Forrás: ORAVECZ ATTILA

Fotó: Oravecz Attila

– A boldogság az a láthatatlan összetevő, ami a bonbonjainkat különlegessé teszi: amikor készítjük a finomságokat, feltöltődünk, minden egyes mozzanat örömmel tölt el bennünket, és ezt érzik a vásárlóink – mondja a nyíregyházi ChocoLife két megálmodója, működtetője, Harsági Andrea és testvére, Tünde.

Az, ha sokak számára ismerősen csengenek e nevek, nem véletlen: mindketten közgazdászok, akik „civilben” pályázati és gazdasági tanácsadással foglalkoznak, s akik néhány éve még csak kikapcsolódásként, hobbiból készítettek bonbonokat. De már kezdetben is olyan sok pozitív visszajelzést kaptak, hogy úgy döntöttek, elkezdenek ezzel komolyabban foglalkozni, ezért elvégezték a nagytarcsai Csokoládé Akadémiát.

Szárnyalhat a fantáziájuk

– A közgazdaságtan számokra épülő világába nem fér bele a kreativitás, és az azonnali visszajelzés is hiányzik belőle, amikor viszont bonbonokat készítünk, szárnyalhat a fantáziánk és rögtön láthatjuk a reakciót. Az alkotófolyamat részeként játszhatunk a formákkal és a színekkel, gondolkozhatunk a beltartalom és a külső megjelenítés összhangján – mesélik.

– Nagy előny, hogy hozzászoktunk a pontossághoz, és hogy jártasak vagyunk az üzleti életben, hiszen sokkal könnyebben vesszük az adózással vagy az engedélyekkel kapcsolatos kihívásokat. Amikor úgy döntöttünk, hogy szintet lépünk, és már nem csak az ismerőseinknek, barátainknak készítünk bonbonokat, hagytunk magunknak időt arra, hogy minden olyan legyen, amilyennek mi szeretnénk, így viszonylag sokáig tartott, amíg kitaláltuk, milyen legyen a csomagolás, a logó, a webshop. Az elkészült termékeket az ismerőseink, szomszédaink tesztelték, s a tanácsadó cégünk ügyfelein keresztül érkeztek az első megrendelések céges alkalmakra, esküvőkre, családi eseményekre.

Folyamatosan bővül a paletta

– Az egyik alapelvünk, hogy csak kiváló minőségű alapanyagokat használunk, a termékeink nem tartalmaznak sem hozzáadott cukrot (csak amennyit a csokoládépasztilla), sem tartósítószert, ahogy adalékanyagot sem. A zserbós bonbonunkba az édesanyánk sárgabaracklekvárja kerül, két nagyon népszerű termékünk pedig Lakatos Tibor, a Magyar Közgazdasági Társaság megyei alelnöke díjnyertes pálinkáira épül: a pirosvilmoskörte-pálinkás és az Irsai Olivér-pálinkás bonbonunk is rövid idő alatt elnyerte a vásárlóink tetszését. Folyamatosan bővítjük a palettát, és bár három évvel ezelőtt azt gondoltunk, hogy már nem tudunk új ízkombinációkat kitalálni, mégis jönnek az újabbnál újabb ötletek: jelenleg például egy barátunk kérésére tejcsokis-pisztáciás bonbont fejlesztünk, ami számunkra azért nagy lépés, mert korábban csak ét- és fehér csokoládéval dolgoztunk. Az a célunk, hogy karakteres, jól kinéző, finom és különleges termékeket kínáljunk a vásárlóinknak, és szerencsére rengeteg ötletünk van.

Saját ötletek

– Az ihlet egy része a külföldi útjainkhoz kötődik: bárhol is járunk, megkóstoljuk a helyi finomságokat, felhasználjuk a Csokoládé Akadémia díjnyertes receptjeit, de saját kútfőből is sok ötletet merítünk. A mi ízlésvilágunk jelenik meg a termékeinkben, ami nagyban épít a gyerekkori élményeinkre is. A szüleinknek volt saját kiskertjük, ahol minden zöldség és gyümölcs megtermett, így jól tudjuk, milyen sokat jelent, ha a saját magunk termelte alapanyagokat használhatjuk fel – meséli Andrea és Tünde.

Nincs üzletük, így a finomságaik a webshopjukon és a Nyíregyházi Kosár Közösségnél érhetők el, de nem „láthatatlanok”: vírusmentes időkben tanfolyamokon és kóstolással egybekötött bemutatókon mutatják meg az érdeklődőknek, hogyan készülnek a termékeik.

Nem érzik munkának

Mindent közösen csinálnak, és bár mások az erősségeik, ha kell, át tudják venni egymás munkáját.

Csak azt sajnálják, hogy egy nap csupán 24 órából áll, de most a tanácsadói munkájukat egy kicsit háttérbe szorították, hogy több idejük jusson a bonbonokra. Azt mondják, olyan sok örömet szerez ez nekik, hogy nem is érzik munkának – nos, így kerül az összetevőkön túl boldogság is minden egyes ­ChocoLife bonbonba.

SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában