Nyíregyháza

2021.02.23. 20:00

Felfordult az egész élete

33 kilót fogyott a nyíregyházi édesanya.

SZA

Árgyellán-Marton Edina élete két éve fenekestül felfordult: soha nem érezte magát annyira jól a bőrében, mint most | Fotók: Árgyellán-Marton Edina archívuma

– Szinte hihetetlen, hogy azért születhetett meg a kisfiunk, mert életmódot váltottam, kiderült ugyanis, hogy inzulinrezisztenciám van, így egyik napról a másikra meg kellett változtatnom az étrendemet. Két évvel ezelőtt fenekestül felfordult az életem, és persze örülök, hogy megszabadultam 33 kilótól, de ennél sokkal fontosabb, hogy teljesült az álmom és édesanya lehetek – mesélte a nyíregyházi Árgyellán-Marton Edina, aki receptekkel és tanácsokkal segíti a hozzá hasonló problémával küzdőket, a közösségi médiában pedig egyre többen követik ir_on_will nevű oldalát.

Nem hisz a fokozatosságban

– Már gyerekként is mindig voltak rajtam pluszkilók, az iskolában sokat piszkáltak ezért, de később is folyamatosan fogyókúráztam. Olyankor mindig sikerült leadnom pár kilót, de az eredmény nem volt tartós, így kezdtem beletörődni, hogy soha nem leszek nádszálvékony.

– Amikor viszont férjhez mentem és kisbabát szerettünk volna, nem sikerült teherbe esnem, a számtalan vizsgálat egyike pedig kimutatta az inzulinrezisztenciát, amit a 2-es típusú cukorbetegség előszobájának is neveznek és aminek az egyik tünete éppen a hízékonyság. Ez gyógyíthatatlan, de szinten tartható, a két fontos pillére pedig a diéta és a rendszeres mozgás. Az étkezés lényege, hogy a napi szénhidrátmennyiség 120–220 gramm között lehet, az én esetemben ez 160.

– Nem hiszek a fokozatosságban, ezért egyik napról a másikra kezdtem el a diétát, igaz, az utolsó napomon az összes kedvenc ételemet végigettem – nevetett Edina, aki azóta az összetevőket grammra pontosan adagolja az ételekhez, és meghatározott időpontokban naponta ötször eszik – az étkezések között csak vizet ihat, ellenkező esetben beindul az inzulintermelődés.

Megtanulta, hogy mivel helyettesíthető a cukor és a fehér liszt, de kezdetben sokat kísérletezett.

Komoly következmények

– Szeretek főzni, sokat használom például azt a receptgyűjteményt, amit a nagymamámtól örököltem, igaz, az abban szereplő ételeket ma már a diétámnak megfelelően átalakítva készítem el. A férjem és édesanyja cukrászdát üzemeltetnek, így időnként nagy a kísértés, de soha nem csábulok el, amikor pedig kiderült, hogy terhes vagyok, még jobban ügyeltem a diétára, nehogy a babának baja essen.

Árgyellán-Marton Edina élete két éve fenekestül felfordult: soha nem érezte magát annyira jól a bőrében, mint most | Fotók: Árgyellán-Marton Edina archívuma

– Ugyan egyszer-kétszer azt érzem, hogy ha még egyszer ki kell mérnem valamelyik összetevőt, megbolondulok, de ez csak ritkán történik meg. Az első perctől nagyon tudatos vagyok, soha nem csalok, mert tudom, hogy komoly következményei lehetnek, és nem akarok kockáztatni – mondja Edina, aki a terhessége alatt kezdett el blogot írni és recepteket, videókat felrakni az oldalára.

– Vannak, akik elvesznek a folyamatos számolásban, és a megfelelő alapanyagok kiválasztása is sokaknak gondot okoz, de nekem egy idő után ezek már nem okoztak nehézséget, és hogy segítsek másoknak, elkezdtem lejegyezni az ételeket, amiket készítek.

A kisfiával sportol

– Egyre többen követik az oldalt, ami valóban interaktív, a követőim pedig nem csak megköszönik az ötleteket vagy recepteket, de sokszor tanácsot is kérnek. Jó érzés, amikor elkészítik azt, amit ajánlok, ha pedig ízlik is nekik, az külön öröm – meséli Edina, aki nem főz kétféleképpen: mivel férje a kezdetektől támogatja, nem volt kérdés, hogy ő is diétásan étkezik.

Azt mondja, a követői között vannak, akik nem betegek vagy túlsúlyosak, csupán szeretnének tudatosan étkezni, és fontos nekik, hogy egészséges ételeket tegyenek a család asztalára.

– Azért merem megosztani a tapasztalataimat, mert az elmúlt két év számomra egy sikertörténet, a példám pedig azt mutatja, hogy inzulinrezisztencia esetén is lehet fogyni, sőt gyereket vállalni és minden téren teljes életet élni. Soha nem éreztem ennyire jól magam a bőrömben, mint most, és nem csupán azért, mert 33 kilóval kevesebb vagyok.

A napokban elmentem vásárolni, és jó volt rám a 36-os nadrág – valamivel több mint két éve még 46-os volt a méretem –, és ennek annyira megörültem, hogy majdnem elsírtam magam. Ez egy óriási önbizalomlöket, ahogy az is, amikor az ismerőseim rám csodálkoznak, ha találkozunk. A diéta mellett sokat mozgok, vettünk egy futóbabakocsit, így mostanában a kisfiammal együtt sportolunk – meséli Edina, aki sokat köszönhet az egész családjának, különösen a férjének, aki nagyon büszke rá, és aki az első perctől kezdve mellette áll és partner volt a mindennapok átalakításában.

– Ő a legjobb tanú arra, hogy mire képes az életmódváltás, hiszen ő látta azt is, amikor három számjegyet mutatott a mérleg, és közösen jutottunk el a sikertelen babatervezéstől a kisfiunk születéséig is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában