Csak lestek az asszonyok

2021.02.01. 08:52

Földönkívüli savanyúság bukkant fel a szabolcsi háziasszony Facebook-csoportjában?

Sünsavanyúság robbantotta fel a netet a szabolcsi háziasszony, Boros Vali Facebook-csoportjában, a konyhatündérek csak a fejüket vakarták.

Forrás: Svetlikné Asbóth Márta, Facebook, Vali hagyományos konyhája

Nagyon guszta házi savanyúságát mutatta meg az interneten a Zuglóban élő Svetlikné Asbóth Márta. Sokan megkívánták, viszont mindenkinek feltűnt a paprikák és hagymák közt megbúvó tüskés valami, ami első ránézésre egy mélytengeri lény, vagy egy földönkívüli szörnyecske lehet. Gyorsan kiderült, hogy gyakorlatilag még senki sem látott ilyen zöldséget.

Akadt, aki bogáncsnak nézte, más szőrös „izé”-ként emlegette, de volt, aki egyenesen azt kérdezte, mi az a süni?

Fotó: Svetlikné Asbóth Márta, Facebook, Vali hagyományos konyhája

Csak úgy záporoztak a kérdések a savanyúságot készítő Márta felé, aki szívesen válaszolt minden kíváncsi háziasszonynak. Kiderült, hogy a zöld tüskés zöldség nem más, mint indiai tüskés uborka, amit ő maga termesztett Kismaroson található telkén. A magot kereskedőtől szerezte be. Ám ez nem minden! Hiszen az igazán éles szeműek egy másik furcsa zöldséget is kiszúrtak Márta savanyúságában: a pici, sötétzölden sávozott ovális bogyót. Ez a bogyó a mexikói egérdinnye termése, ezt a növényt Márta szintén maga termeszti és miután többször tesztelte az egérdinnyét, bátran állítja, hogy nagyon finom.

A sünisavanyúság receptjét többen is kérték a háziasszonytól, de kiderült, hogy Márta nem pontos recept alapján, hanem érzésre állítja össze a felöntőlét, körülbelül így: a vízhez cukrot, ecetet és sót tesz, fűszernek mustármagot, fekete borsot és babérlevelet használ. Tartósítónak borkén port és szalicilt tesz a léhez: az eredmény isteni, roppanós savanyúság, ami egy év után is ugyanolyan finom.

Forrás: ripost.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában