Tiszadada

2021.02.16. 07:34

Kódot kerestek a családtagok

A legkisebb közösségek játszottak Tiszadadán a közelmúltban.

KM

Fotó: ifj. Kovács Géza

Ha nincs a pandémiás helyzet, általában ezekben a februári napokban rendezik meg Tiszadadán a nagy családi társasjátéknapot, a község részt vesz továbbá a kultúrházak hete eseményei­ben, s a lakosság részese a nemzetközi könyvajándéknapnak is.

Összegyúrták a programokat

Ebben az évben, ha nem is a hagyományos formában, de a három programot összegyúrva rendezték meg a Kódot keres a család Dadán címet viselő részben élő, részben online társasjátékot.

– A cél az volt, hogy a családok mint helyi kisközösségek együtt kimozduljanak, mozogjanak, s közben játékos formában, együtt tevékenykedve ismerjék meg községünk történelmét, helyi nevezetességeit. A kérdésekre a válaszokat, a megkeresett információkat aztán online juttatták el hozzánk – tájékoztatta szerkesztőségünket ifj. Kovács Géza közművelődés-szervező.

Dór oszlopok a bejáratnál

– Tizenkét helyszínt jelöltünk ki, amelyekhez tizennégy kérdés kapcsolódott. A legtöbb helyszínen egy évszámot kellett megkeresni, s az utolsó számjegyét leírni, vagy a rendelkezésre álló adatokból kaptak számolással egy újabb számsort, vagyis kódot. Így szerezhettek információt a családok arról, hány tiszadadai vett részt az 1848-as szabadságharcban, mikor íródott a szövegkönyve a Csárdáskirálynőnek, amiben községünket is megemlítik, vagy hány darab dór oszlop díszíti az 1837-ben épült Zathu­reczky-kúria főbejáratát.

– Tudjuk, hogy sokan vannak, akik nyomon követik községünk életét és eseményeit a közösségi oldalakon is. Rájuk is gondoltunk, de még az esetleges rossz időjárásra is, amikor a feladatsort összeállítottuk. Bár a fő cél a közös családi kimozdulás, a közös játék élménye volt, de nagyon sok internetes kereséssel, aprólékos adatbázisos kutakodással is meg lehetett volna fejteni a kódot.

– Négy nap állt a családok rendelkezésére, hogy az önkormányzatunk közösségi oldaláról letölthető feladatlapot akár okostelefonon, akár papíralapon kitöltsék, és Messenger-üzenetben elküldjék a helyes számsort, azaz a kódot.

– Nagyon jó érzés volt látni, ahogy a kis családok helyszínről helyszínre haladtak. Míg az egyik gyermek olvasott, a másik jegyzetelt, s kipirosodva, elfáradva, élvezettel kontrollálták, hogy helyes-e a lejegyzett eredmény.

Könyvajándék a jutalom

– A szülők elmondták, hogy ők is nagyon élvezték a kódkereső játékot, mert amellett, hogy együtt, a szabadban töltötték az időt, számos hasznos információt is szereztek a falu történetéről – folytatta ifj. Kovács Géza. – Mindkét célunkat elértük, hiszen egyrészt a családok kimozdultak otthonról, helytörténeti információkat gyűjtöttek, másrészt olvasásra serkentettük őket. Ez utóbbit úgy értük el, hogy a könyvajándéknapokon kapott kiadványokból állítottunk össze a jutalomcsomagokat arra törekedve, hogy a család minden tagja találjon benne őt érdeklő olvasnivalót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában