Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.02.09. 17:30

Légfegyverek rendőrségi célkeresztben

A fennálló jogi helyzetben jóhiszemű, ártatlan légpuska-tulajdonosok is szembekerülhetnek a törvénnyel.

Matyasovszki József

Egy légfegyver az Agancs Vadász­áruház kínálatából | Fotó: Pusztai Sándor

Egy 2004 óta hatályos törvény szerint minden olyan fegyver lőfegyver, amelyből 7,5 joule-nál nagyobb csőtorkolati energiájú, szilárd anyagú lövedék lőhető ki.

Faramuci helyzet ez, mert ha valakinek mondjuk egy 8 joule-os légfegyvere van otthon, amiről nem is tud, akkor ő már bűnöző, és ugyanolyan elbírálás alá esik, mintha mondjuk egy AK géppisztolyt rejtegetne

– csóválta a fejét a megkeresésünkre Gyapka András nyugalmazott fegyvermester. Márpedig ha valaki, ő tisztában van a törvénnyel és a mordályok természetével.

Elég sok itt a buktató

– Akinél ilyet találnak, a bírói gyakorlat szerint – ha más nincs a rovásán – legjobb esetben elkobozzák a puskáját, és figyelmeztetéssel megússza. A fegyver természetesen nem játék, de a szabályozást mégsem tartom szerencsésnek, mivel a légpuskás társadalom 90 százalékának szerintem fogalma sincs róla, mit is tart otthon (ideértve a légtartályos – úgynevezett PCP – puskákat is). Megkockáztatom, olykor még az eladók sincsenek pontosan tisztában vele, mit tud a kínált termék.

– Régen a legősibb hazai forgalomban lévő légfegyvereket – a ­Slavia 630-as vagy 631-es puskákat – F jelzéssel látták el, ami garantálta, hogy a torkolati energiájuk nem haladja meg a 7,5 joule-t. Ám ha valamelyikben elgyengült a rugó – mert mondjuk felhúzva hagyták –, a gazdája bement az egyik üzletbe, és vett egy újat. Ez lehetett utángyártott vagy gyári, más márkába való, és a gyakorlat azt mutatja, hogy a puska emiatt is erősebb lett a megengedettnél.

– Aztán jöttek az új típusok – Gamo, Norica, Walther, Diana –, azokat már eleve 22 joule körüli tűzerőre kalibrálták, van, amelyik a 40 ­joule-ig elmegy. Itthon persze legyengítve, átalakítva forgalmazták, a rugós fegyverekbe például gyengébb rugót tettek. Csakhogy az átalakítás – megfúrás, alkatrészcsere – olykor leronthatja a lőképet, és emberünk azt vette észre, hogy a fegyvere összevissza lődöz. Megint csak egy üzletben kötött ki, és már vitte is az alighanem erősebb rugót.

De miért éppen hét és fél?

– Aki külföldről hozza be a légfegyverét – és az Európai Unión belül miért ne tehetné –, akár tudja ezt, akár nem, szintúgy erősebbet kaphat. Hasonló csapdahelyzet, amikor valaki használtan, mondjuk piacon vásárol, vagy onnan hozott puskát kap ajándékba. Ilyenkor se tanúsítvány, se szerződés. A fegyvert otthon kipróbálják, véletlenül átlőnek a szomszédba, a szomszéd mérgében értesíti a rend­őrséget, és akkor kiderül, a puska bizony lőfegyvernek minősül. És már megint ott vagyunk, hogy a tulajdonosának 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztés lebeg a feje felett, ami nem játék – magyarázta Gyapka András.

Egyébként senki sem igazán érti, miért éppen 7,5 joule-­nál húzták meg a határt. Ez a torkolati energia legfeljebb arra jó, hogy céllövöldében hurkapálcákra lődözzünk vele.

– Erre találták ki. Márpedig a hobbilövészek otthon többre vágynak, jogosan. Európa más országaiban nincs ilyen szigorú szabályozás, Ausztriában például 0,22-es kis golyós puskát vehet bárki, ha betöltötte a 18 évet, és ott sem lövik az emberek egymást halomra.

– Tegyük fel, itthon valaki vesz egy légfegyvert, egy fegyvermesterrel (bizonylattal igazolva) be is állíttatja. Emberünk hazaviszi a flintáját, és az erejét kevésnek találja. Mivel látta, mit kell rajta csinálni, mindjárt rugót cserél. Később ezt a puskát eladja, esetleg elajándékozza, és aki kapja, nem is tudja, hogy lőfegyvert birtokol.

– Tegyük fel, az az új tulajdonos később mégis úgy dönt, felviszi Budapestre a Polgári Kézilőfegyver- és Lőszervizsgáló Kft.-hez. Ott átalakítást nem vállalnak, de látják, hogy lőfegyverrel van dolguk, és megint beüt a baj. Valójában persze egy 50 ezer forintos puskával – a bevizsgáltatás ugyanis nem olcsó – aligha indul el valaki Budapestre, meg aztán kinek esne jól, ha egy engedéllyel nem rendelkező 200 ezer forintos légpuskát elkoboznának.

Veszélyes torkolati energia

A kérdésre, hogy mi lenne a jó megoldás, Gyapka András tanácstalanul tárta szét a kezét.

– Nyilván össze kellene fésülnünk a szabályozásunkat a megengedőbb európai országokéval. Esetleg följebb lehetne srófolni a torkolati energia határértékét, kijelentve, hogy a fegyverhasználó innentől felel a tetteiért. Ideális lenne, ha az üzletek megfelelő műszaki háttérrel rendelkeznének, és nem kellene a fővárosig utazni – dobott fel mégis néhány ötletet.

Zárásképpen elmondta: egy 7,5 joule-os légpuska is komoly balesetet okozhat 10 méteren belül, kiviheti a szemet, lágy részen képes ütőeret vagy dobhártyát átszakítani.

Itt, a megyében is megesett, hogy lövöldöztek az udvaron, és egy hölgy – pedig csak kiszólt, hogy kész az ebéd – váratlanul belépett a lőirányba. A hegyes végű lövedék átcsúszott a bordája alatt és megállt a tüdőcsúcsban. Észre se vette, hogy meglőtték, csak mikor váratlanul vért kezdett köpni

– zártuk egy sztorival a beszélgetést.

Felelősek az eladott termékért

A tisztánlátás érdekében természetesen egy vadászboltot is felkerestünk. Tóth József, a nyíregyházi Agancs Vadász­áruház tulajdonos-ügyvezetője leszögezte: 7,5 joule-nál erősebb torkolati energiájú légfegyvert üzletben csak sportlövészek, azok is külön engedéllyel vásárolhatnak, az ilyen puska sem vádaszatra, sem önvédelemre nem használható.

Egy légfegyver az Agancs Vadász­áruház kínálatából | Fotó: Pusztai Sándor

– A 7,5 joule alattiakat megveheti bármilyen természetes személy, aki betöltötte a 18 esztendőt, és magyar lakcímmel rendelkezik. Egyetlen bolt sem tarthat engedély nélkül légfegyvert, aminek a maximálisan tartható darabszámáról a rendőrségi működési engedély határozata rendelkezik a léglövedékek számával együtt. Egy üzlet minden eladott termékért felelősséggel tartozik, még a bizományba bevettekért is.

Mivel a legtöbb külföldön gyártott légpuska erősebb a nálunk megengedettnél – egyes országokban 16 joule-ig nem számítanak lőfegyvernek, de a behozataluk engedély nélkül bűncselekménynek minősül –, hozzánk már lebutítva érkeznek, illetve a fővárosban bevizsgáltathatjuk őket.

– Megjegyzem, ha valamit le lehet butítani, ugyanígy vissza is lehet alakítani. Akad gyártó, ilyen a Hammerli, amely soha nem lépi túl a puskáival a 7,5 joule-t. Erősebbé sem tehetők, nem lehet hozzá alkatrészt rendelni. Mivel minden vásárlónak számlát adunk, rajta a számlázási adatokkal, sőt a fegyver gyári számával, bármikor tudok segíteni a rend­őrségnek, ha kell. A számlát 7 évig egyébként is meg kell őrizni – magyarázta Tóth József, végül hozzátette:

Sajnos Magyarországon nincs fegyverkultúra, ráadásul sokan úgy nőttek fel, hogy a fegyver ellenség. Félünk tőle, pedig tisztelnünk kellene, betartva a biztonsági szabályokat. Mi vagyunk a magunk ellenségei, a céllövészet pedig remek időtöltés, kiváló sportág, ami izomtónust, állóképességet, koncentrációt fejleszt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában