Nagydobos

2021.02.08. 07:46

Meghatározó ,,márkanév’’ lett hazánkban a nagydobosi tök

Mezőgazdasági kiállításokon szerepelt, és jövedelméből származott az adó nagy része.

KM

Forrás: sutotok.com

A magyarországi mezőgazdaság történetében nem ritka, hogy egy-egy település vagy tájegység népének tevékenysége olyan értéket hoz létre, ami sajátos helyi márkanévként jelenik meg. Számos példát találunk erre megyénkben, gondoljunk csak a paposi vagy a jármi dinnyére, az ecsedi káposztára, a penyigei szilvára, a mérkiek és vállajiak sváb szalonnájára.

Ebbe a körbe tartozik a nagydobosi tök is, ami nemcsak gazdaságilag jelentős, hanem befolyásolta a település lakóinak helyi kötődését és identitástudatát is. Ma már a megyei értéktárnak is része a nagydobosi tök.

Rontották a termés hírnevét

A helyi hagyomány szerint az 1880-as években már más vidékeken is kereskedtek a nagydobosiak a tökkel. A nagydobosi sütőtök az 1920-as évek végére, 1930-as évek elejére vált valóban meghatározó gazdasági tényezővé, ekkorra lett valódi márkanév. A község jeles terménye már nem csupán mezőgazdasági kiállításokon szerepelt, hanem jövedelméből „folyik be” az adó 90 százaléka – olvasható a megyei értéktár honlapján közreadott tanulmányban. A helyi képviselő-testület 1934. szeptember 1-jén tárgyalta a sütőtök termesztésének és márkavédelmének problémáját. A jegyzőkönyvben ez szerepel: „Minthogy a kereskedők ezen a néven nemcsak Nagydobosról, de más községből vett és Nagydobos vasúti állomáson feladott tököt is ily címen hoznak forgalomba, azért a nagydobosi sütőtök hírét rontják.”

Méltó emlék a tájházban

Az 1940-es években változatlanul nagy gazdasági hasznot jelentett, jóllehet a háborús időszak meggátolta értékesítését. A háborút követő ellátási nehézségek idején viszont megnövekedett jelentősége: Ózd, Miskolc, Diósgyőr népességének élelmezéséhez nagyban hozzájárult.

Mint Kovács Gábor, Nagydobos polgármestere lapunknak elmondta, büszkék arra, hogy a nagydobosi tök bekerült a megyei értéktárba. Az önkormányzat célja, hogy a nagydobosi tök továbbra is megőrizze rangját a mezőgazdasági termések között. A község szeretne egy tájházat is létrehozni, amiben méltó emléket állítanának a településnek nevet szerzett növénynek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában