Kutyatartás

2021.02.22. 12:03

Okosan válasszunk pórázt!

A szakemberek szerint nem mindegy, hogy milyen eszközöket használunk a kutyasétáltatáshoz.

VNA

A sétához biztonságos póráz és tudatos gazdi kell

Forrás: illusztráció / Pixabay

Napjainkban a gazdik már számos póráz, nyakörv és hám közül választhatnak a kisállat-kereskedésekben, azonban a hatalmas kínálat sajnos azt is jelenti, hogy egy találomra választott és nem megfelelő eszközzel csak megnehezítjük a kutyasétáltatást ahelyett, hogy komfortosabbá tennénk. A nyíregyházi Nyír1 Kutyasport Akadémia a közelmúltban közösségi oldalán hívta fel az ebtulajdonosok figyelmét arra, hogy az úgynevezett „flexipórázok” kifejezetten balesetveszélyesek is lehetnek. Ezeken az eszközön egy gombnyomással állítható a drótszerű vezető hossza, és egy pillanatnyi figyelmetlenség miatt akár el is vághatja a kezünket vagy a lábunkat.

Rossz kombinációk

– Ezek a pórázok nagyon sok kérdést felvethetnek a kutyatartók körében. Gondoljunk csak bele: ha a hosszú kötél végén tőlünk messze kóborol a kedvencünk, akkor nagyon nehéz kontrollálnunk a viselkedését, hiszen ha bebújik valahova, talán észre sem vesszük, hogy összetalálkozik egy másik, akár domináns ebbel. A séta során a gazdinak arról is gondoskodnia kell, hogy miután az eb elvégezte a dolgát, felszedje az „eredményt”, de ha a kutya méterekkel jár előttünk vagy mögöttünk, akkor talán észre sem vesszük, hogy mi történt – mondta el lapunknak Ferenc Dezső, a Nyír1 Kutyasport Akadémia elnöke. – Nagyon sok emberrel találkoztam már, akiknek megvágta a lábát egy ilyen eszköz kutyasétáltatás közben, de olyanról is hallottam, amikor egy biciklis borult fel egy túlságosan hosszúra hagyott póráz miatt.

Ferenc Dezső szerint a lehető legrosszabb kombináció, amikor a „flexit” egy hámhoz csatlakoztatják – hiszen a hám pontosan arra lett kitalálva, hogy a kutya képes legyen nagyobb erőt is kifejteni, ha pedig ez egy nyolc méteres vékony drótkötélben végződik, az eb oda is elrángathatja a gazdit, ahova esetleg nem lenne szabad mennie. Sőt, a kutya fajtája, mérete sem mindegy a pórázválasztásnál, hiszen ami például tökéletesen megfelel egy néhány kilós yorkie-nak, azt egy labrador könnyen elszakíthatja. Figyeljünk a minőségre is, hiszen egy silány anyagból készült eszköz tartósságát a legkisebb eb is próbára teheti.

Kell egy kis tréning

– Nagyon fontos tudatosítani, hogy a séta egy közös program a kutyánkkal, ami igényli a gazdi jelenlétét, odafigyelését – tette hozzá.

– Önmagában egy hosszúra hagyott póráz nem feltétlenül baj: esetünkben az okozhat problémákat, amikor a gazdi nem visszahívja, hanem egy gombnyomással visszarángatja magához az ebet. Kedvencünk így nem tudja, hogy mit szeretnénk tőle, csak annyit érzékel, ide-oda húzgálják anélkül, hogy a gazdi bárhogy máshogy jelezne neki. Ezzel a módszerrel passzív résztvevők vagyunk a kutyához fűződő kapcsolatunkban, ami kifejezetten ártalmas lehet az állat nevelése szempontjából. Nemcsak felelős, hanem tudatos gazdáknak kell lennünk, ez pedig nem lehetséges, ha egy sétáltatás alatt sem vagyunk aktívak.

– Azt javaslom az állattulajdonosoknak, hogy bátran keressenek fel egy kutyakiképzőt vagy egy kutyaiskolát, ahol a kedvencükkel együtt lépésről lépésre megtanulhatják az alap engedelmességi feladatokat, így a pórázon sétálást is – hangsúlyozta Ferenc Dezső. – Nyíregyházán szerencsések vagyunk ebből a szempontból, hiszen számos szakembertől kérhetünk segítséget. Szeretném kiemelni, hogy végül akármilyen pórázt is választunk, ne feledjük: nem az eszköz sétáltatja az ebet, hanem mi, és az a legfontosabb, hogy gondos, tudatos kutyatartók legyünk.

VNA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában