Nyíregyháza

2021.02.24. 20:00

Senki ne kezdjen drasztikus diétába a járvány idején!

A dietetikusok szerint különbséget kell tenni a diéták és a vallási böjtök között.

KO

A léböjtkúra semmiképp ne lépje túl az egy-két napot | Illusztráció: Shutterstock

Elkezdődött a nagyböjt, a 40 napig tartó étrendi szigor jó alkalom arra, hogy megszabaduljunk helytelen táplálkozási szokásainktól, és akár kipróbáljuk egy egészen újfajta étkezési stílust.

A dietetikusok szerint különbséget kell tenni a diéták és a vallási böjtök között, ugyanis míg a böjtnek a mértékletes táplálkozással a szervezet pihentetése, az imádságokkal a lelki feltöltődés a célja, addig a tavaszi diétáknak a méregtelenítés vagy a testsúlyvesztés.

Nélkülözhetetlen tápanyagok

– A böjtök, diéták kalória- és tápanyagmegvonással járnak, ezért mindenképpen pótolni kell a vitaminokat, ásványi anyagokat. Nem ajánlott a drasztikus diétázás járványos időszakban, ugyanis a létfontosságú tápanyagokból megfelelő mennyiség szükséges szervezetünk egészséges működéséhez, ezért gondosan összeválogatott étrendre van szükség járványos időszakban – hangsúlyozta Sorosinszki Katalin dietetikus.

– A vallás szerint a 40 napos böjt a húsfogyasztást tiltja, ha péntekenként nem eszünk húst, de a hét többi napján fogyasztunk, nem ártunk szervezetünknek. Kiegyensúlyozott marad a táplálkozásunk másféle fehérjékkel, tojással, tejtermékekkel. Ezeket nem tiltja a böjti időszak sem, tehát hiányállapot nem léphet fel. Egyébként egy-egy rövid böjti időszaknak kifejezetten jótékony hatása is lehet, energikusnak, frissnek érezhetjük magunkat alatta – jegyezte meg a szakember.

A dietetikus kiemelte, hogy minden tápanyagcsoportból (szénhidrátok, fehérjék, zsírok) egyaránt fogyasztani kell, napi négyszeri étkezés mellett.

Egészség a bélrendszerben

– A szervezet természetes védekezőrendszere a gyomor- és bélrendszer, a tüdő és a bőr, a máj, a vese egészséges működése önmagában biztosítja a szervezet „méregtelenítését”, és védelmet ad a táplálékokkal elfogyasztott biológiailag idegen anyagokkal, toxinokkal szemben. Ha valaki hisz a méregtelenítő kúrákban, néhány napig tarthat léböjtöket, de semmiképp ne lépje túl az 1-2 napot, mert a szervezet hamar legyengül.

A léböjtkúra semmiképp ne lépje túl az egy-két napot | Illusztráció: Shutterstock

– Sokan ilyenkor szeretnének néhány kiló feleslegtől is megszabadulni, figyeljünk rá, hogy a jól beállított diétákban is szükség van minimum 160 gramm szénhidrátra, ez alatt a mennyiség alatt a zsírból, a fehérjéből kell előállítania a szervezetnek a cukrot, ami időigényes és megterhelő feladat – intett óva Sorosinszki Katalin attól, hogy böjt címszó alatt valamelyik divat­diétába kezdjünk, szakember bevonása nélkül.

Hozzátette, ugyanilyen fontos a rostbevitel, körülbelül 30 gramm rost ajánlott naponta, a vitaminokból pedig a C-vitamint és a D-vitamint soroljuk előre. A szezonális zöldségek, gyümölcsök minden évszakban a legjobb összetevői menünknek, az alma, a citrusfélék, a céklalé, a savanyú káposzta igazi vitaminbombák.

– Ne feledkezzünk el a böjt alatt a probiotikumokról sem! A legtöbbet tehetünk velük a bélrendszer egészségéért. Mindennap építsük be legalább valamelyik kis étkezésbe a joghurtot, a kefirt, hogy a beleinkben „lakó baktériumok” is jól érezzék magukat. Ezen múlik immunrendszerünk egészsége.

Probiotikum – az immunrendszer őre

Az immunrendszer nagy része a bélrendszerben található, ezért ahhoz, hogy szervezetünk képes legyen kivédeni a kórokozók támadását, fontos a bélflóra egyensúlya. A tejsavbaktériumok támogatására azért van szükségünk, mert a ­stressz, a helytelen táplálkozás, a hasmenéssel járó fertőzések, a gyógyszerek, az antibiotikumkúrák felboríthatják bélrendszerünk természetes baktérium-egyensúlyát, és eltolhatják a káros baktériumok felé.

A tejtermékekben, joghurtokban számos ilyen baktérium található. Fontos, hogy az életképes baktériumok bekerüljenek a szervezetbe, például kapszulák formájában biztosítják a túlélést a gyomorban található savas környezetben, így károsodás nélkül érhetik el a vékony- és a vastagbelet, hogy legalább ideiglenesen megtelepedhessenek az emésztőrendszerben. (forrás: webbeteg)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában