nők az üzleti életben

2021.03.11. 20:00

Babusgatják, nevelgetik a céltudatos nők – ezért jobbak benne

A nők úgy tekintenek a vállalkozásukra mint egy pluszgyerekükre.

SZA

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

– Amíg a gyerekek nem érik el az iskoláskort, az édesanyák munkaerőpiaci helyzete bizonytalan, a munkájukban nem tudnak kiteljesedni. Ezeket a hátrányokat azzal próbálják kompenzálni, hogy képzik magukat, de a végzettségeik eredményét nem tudják élvezni. Ez az az időszak, amikor elkezdenek azon gondolkodni, hogyan tovább, és általában ilyenkor fogalmazódik meg a vállalkozásindítás gondolata – mondta a megyei kereskedelmi és iparkamara keddi online előadásának vendége, Vida Ágnes pszichológus.

Sokan ismerik oldalait, a Kismamablog.hu-t és a Gazdagmami.hu-t, de a könyvei is népszerűek. 2013-ban megkapta az Amerikai Kereskedelmi Kamara Női Kiválósági Díj Döntőse díját, az Európai Bizottság döntése nyomán pedig 2014-ben a Gazdagmami lett Európa legjobb vállalkozásösztönző kezdeményezése. 2015-ben és 2016-ban is felkerült a Forbes 50 legbefolyásosabb magyar nőt összesítő listájára, folyamatosan tart tréningeket, előadásokat.

Stabilitásra törekszenek

– A férfiak az ötlet megszületése után hat hónapon belül elindítják a vállalkozásukat, a nők viszont csak másfél év után. Ám a megfontoltságnak megvan az eredménye, hiszen a beért vállalkozások aránya (ezt mondjuk akkor, ha az alapítás után 3,5 évvel még működik a cég) a férfiak esetében 18, a nőknél viszont 51 százalék. A hölgyek általában sem őrületes haszonban, sem túl nagy volumenű bővülésben nem gondolkodnak, és úgy dolgoznak, hogy a család is beleférjen az életükbe.

Fokozatos visszatérés

– A babázás után a visszatérés a munka világába soha nem egyszerű, és az lenne az optimális, ha ez fokozatosan történne – mondta Vida Ágnes.

– A gyereknek és a szülőknek is az a legjobb, ha az édesanya kezdetben heti kétszer négy órát dolgozik otthonról, és egy napot jár be a munkahelyére, később ezt úgy lehet növelni, hogy az elválás ne egyik pillanatról a másikra következzen be. Tökéletes megoldás lehet a részmunkaidő vagy akár a home office, de hazánkban ezeket az atipikus munkavégzési formákat egyelőre nem szívesen alkalmazzák a munkáltatók.

– Az egyik nagy erősségük, hogy sok mindenre tudnak figyelni egy időben, stabilitásra törekszenek, óvatosabbak és rendszerekben képesek gondolkodni. Az empátiájuk segíti a hatékony kapcsolattartást, a marketingmunkában is előny, ahogy abban is, hogy jobban megértik az ügyfeleik igényeit. Úgy tekintenek a vállalkozásukra mint egy pluszgyerekükre: amikor még kicsi, többet babusgatják, fejlesztik, de ha annak van ott az ideje, beállítják a sarokba. A 2008-as gazdasági világválság után főként olyan cégek maradtak talpon, amiket nők vezettek, mert ők képesek voltak okosan, megfontoltan dönteni és menedzselni a nehéz helyzeteket – mondta Vida Ágnes, aki a saját tapasztalataira építve jótanácsokat is megfogalmazott.

Hajnali nyugalom

– Kell, hogy minden napnak legyen olyan időszaka, amikor zavartalanul lehet a vállalkozással foglalkozni, ez sokaknál a késő esti órákat jelenti, én általában hajnalban szakítottam erre időt. Nekem sokat segít, hogy minden teendőt, legyen az családdal, munkával vagy saját magammal kapcsolatos, felírok, és jó érzés, ha estére minden tételt ki tudok húzni a papírról. Időt nyerünk azzal, ha bizonyos teendőket automatizálunk, az időpontfoglaló alkalmazások vagy az időzítés lehetősége lehetőséget ad arra, hogy a felszabaduló perceket magunkra vagy a családunkra fordítsuk – tette hozzá Vida Ágnes.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában