esküvői divat

2021.03.10. 20:00

Családi fotókból áll majd össze a divatkörkép

Készül a magyar esküvői ruhák történetét feldolgozó kötet.

SZA

– Évekkel ezelőtt megkeresett egy fiatal pár, magyaros esküvőt szerettek volna. Elkezdtem kutakodni az interneten és a könyvtárban, hogy utánajárjak a divattörténeti vonatkozásoknak, és meglepetten tapasztaltam: nincs olyan kötet, ami összefoglalná az esküvői ruhák tájegységenkénti történetét, néprajzi vonatkozásait. Ezt elmeséltem egy családi eseményen, az édesapám pedig azt mondta, ha nincs ilyen könyv, csináld meg – hát, így kezdődött – mesélte lapunknak Tánczos Anita divattervező, aki két társával azon dolgozik, hogy esküvői fotók, meghívók, személyes történetek alapján összefoglalja a magyar esküvői divat 1920–1990 közötti történetét, mégpedig megyékre lebontva. A könyv divattörténeti krónika, de egyben kordokumentum is, amely képet ad e hét évtized esküvői hagyományairól, szokásairól, és mivel a fotók és ereklyék mellett történeteket is várnak, egy-egy család legszemélyesebb pillanataiba is bepillantást enged.

Filmet is terveznek

Anita és társai vándorkiállítást is terveznek reprodukált és eredeti, korhű menyasszonyi ruhákkal, fotókkal, és egy dokumentumfilmet is forgatnak majd. Tudja, hogy mire vállalkozik, mert több mint öt évvel ezelőtt elkészítette a Győr-Moson megye esküvői divatját bemutató kötetet.

– Akkor felmértem, hogy mivel jár a gyűjtés és összegzés, de tapasztalatokat is szereztem, így azokat fel tudom használni az országos kitekintésű kötet elkészítésekor. A két társam és én is céget vezetünk, és korábban a szoros napirendünkbe nem fért bele az a rengeteg munka, amivel egy ilyen kötet elkészítése jár, most viszont úgy éreztük: eljött ennek az ideje. Tudtuk, hogy ha belevágunk, nem lesz megállás, de nagyon élvezzük az előkészületekkel járó feladatokat. A könyv szakmai sikere egyrészt azon múlik, hogy sikerül-e megfelelő mennyiségű fotót beszerezni, azaz találunk-e olyan családokat, akik a rendelkezésünkre bocsátanak képeket, ereklyéket életük legszebb napjáról.

– Ebben nagy segítséget jelent a közösségi média, ahol sok embert el tudunk érni – azt hiszem, ebből a szempontból is jó a könyv időzítése, hiszen korábban a felhívások közzététele jóval nehézkesebb lett volna. Az anyag összegyűjtése mellett fontos az is, hogy olyan szakembereket találjunk, akik jól ismerik egy-egy korszak és egy-egy megye néprajzi jellegzetességeit, hagyományait, gazdasági, társadalmi folyamatait.

Hét évtized lenyomata

– Szerencsére mind a két területen nagyon jók a tapasztalataink. Az emberek szívesen megosztják velünk a fotóikat és a történeteiket, aminek nagyon örülünk, hiszen ez a bizalom jele. A könyv ennek a hét évtizednek a társadalmi és érzelmi lenyomata lesz, és sokan szeretnének ennek a részesei lenni, amit ezúton is köszönünk. Másrészt szakemberek is jelezték már, hogy a segítségünkre lesznek, ami ugyancsak nagy öröm, hiszen alapvető fontosságú, hogy a kötet, ami reményeink szerint értéket teremt, hiteles legyen – fogalmazott Tánczos Anita, aki szeretné, ha nemcsak a ruhaiparral foglalkozók forgatnák szívesen a könyvet, de az esküvőhöz kötődő szolgáltatásokban dolgozók: virágkötők, fodrászok, fotósok is. A gyűjtés jól halad, egyelőre az alföldi megyék a legaktívabbak, de van még idő, hiszen április 30-áig fogadják a képeket és természetesen várják a Szabolcs-­Szatmár-Bereg megyei fotókat is a www.ma­gyareskuvoidivat.hu, az [email protected], és a facebook.com/magyareskuvoidivat oldalakon.

– Nagyon szeretem, amikor a beküldők történeteket is mellékelnek, nem egyszer el is érzékenyülök ezeket olvasva. Érdekesek a három generációt átölelő élmények, különleges az, amikor egy fiatal lány az édesanyja ruhájában mondja ki a boldogító igent, és sajnos vannak szomorú élethelyzeteket felidéző levelek is – ezek mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy összeálljon egy divatkörkép, és hogy bepillanthassunk szüleink, nagyszüleink mindennapjaiba.

Ezek is érdekelhetik