hal

2021.03.20. 10:42

Halnapi sztárvendég

Március 20-án ünnepeljük az uszonyos-kopoltyús fajok színpompás világát.

GB

Forrás: Ma-Hal

A Magyar Haltani Társaság (Ma-Hal) javaslatára, több kapcsolódó szervezet támogatásával 2017. március 20-ától ez a nap immáron a hazai halak napja. A célja a halak népszerűsítése, a társadalmi szemléletformálás, felhívni a figyelmet a halak megbecsülésére és az uszonyosokkal, az élőhelyeikkel kapcsolatos aktuális témák, feladatok jelentőségére.

A Tisza-tóban is van

A halak napja kapcsán érdemes emlékeztetnünk, hogy 2021-ben egy keszegféle lett az év hala Magyarországon. Ez pedig nem más, mint a jászkeszeg (Leuciscus idus), amely a legtöbb szavazatot kapta a Ma-Hal által hagyományosan meghirdetett és szilveszter napján lezárult év hala közönségszavazáson. A közepes és nagyobb folyóink alföldi szakaszait kedvelő jászkeszeg 49 százalékos eredményével győzött a védett, hazánkban főként hegy- és dombvidéki patakokban élő, mindössze 8-10 centiméteres fürge cselle, illetve a napjainkra erősen megfogyatkozott angolna előtt.

Az idei év halát jellemezve a Magyar Haltani Társaság elnöke, Harka Ákos elmondta, a jászkeszeg ezüstös színű, közepes termetű pontyfélénk, alsó úszói többnyire rőtes-pirosas színűek. Ezért gyakran összetévesztik a nagyobb pikkelyű bodorkával vagy a vörösszárnyú keszeggel, ám a jászkeszeg pikkelyei apróbbak, ezért az oldalvonalán mindig 55-nél több számolható. Táplálékát zömmel az üledékben rejtőző gerinctelen állatok alkotják. Áramláskedvelő, de gyakran frissülő állóvizekben, így például a Tisza-tóban is megtalálható, a Balatonban viszont ritkaságnak számít. Ívási ideje a tavasz későbbi időszakára tehető, ezért április 15-től május 31-ig fogási tilalom védi. A kifogható legkisebb mérete 20 centiméter. Magyarországon eddig – 1995-ben – horoggal zsákmányul ejtett legnagyobb példánya 3,86 kiló volt.

Szálkás, de ízletes

– Vidékünkön a Tiszában kevesebb él, viszont a Bodrogban annál több, kiváltképpen a folyó alsó szakaszán. Szálkás, de ízletes húsú, tetszetős vállas hal ez a keszegféle, nem ritkák a 30 centiméteres és 1-1,5 kilogramm súlyú egyedei, ami miatt persze a horgászok kedvelik. Épp ezen tulajdonságai miatt már dolgozunk cégünknél a jászkeszeg mesterséges szaporításának megoldásán – válaszolta lapunk érdeklődésére a Szabolcs Halászati Kft. ügyvezetője. Radóczi János végezetül a hazai halpiac kereslet-kínálati viszonyairól is szólt: – Nemzetközi vizsgálatok utaltak arra, hogy a hal, főleg a benne lévő többszörösen telítetlen zsírsavak jóvoltából, jelentősen csökkenti a koszorúér-betegség megjelenésének kockázatát. Ám hiába tartozik a hal a legegészségesebb élelmiszerek közé, hazánkban az egy főre eső halfogyasztás nem „hajlandó” 4 kilogramm fölé emelkedni, ami messze elmarad az unió 20–24 kilós átlagától. Ráadásul ennek a szűk 4 kilónak is közel fele tengeri hal. A pandémia miatti állami felvásárlásnak és a természetes vizekbe helyezésnek köszönhetően a tavainkból már ősszel elfogyott minden hal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában