Nyíregyháza

2021.03.11. 11:30

Hűha! Ennyiszer hasalt el a „hazai rekorder” a forgalmi vizsgán – Önnek hanyadjára sikerült?

Ehhez nem csak kitartásra, de tele bukszára is szükség volt.

Fotó: Ungi Lajos

Az Egyesült Királyságban egy 42 éves férfinek 158 próbálkozás után sikerült letennie a jogosítvány megszerzéséhez szükséges elméleti vizsgát, ez pedig negatív rekord lett – írta a vezess.hu még januárban.

Kíváncsiak voltunk, itthon mi a helyzet, bénázunk-e annyit, mint a baloldalon hajtó szigetországiak.

– Jogszabály szerint, a sikeres KRESZ vizsgát követően 2 éven belül sikeres forgalmi vizsgát is kell tennie a járművezető jelöltnek, különben kezdheti előlről a tanfolyamot – tudatta szerkesztőségünkkel Nagy Emese, a nyíregyházi Sprint Autósiskola oktatója.

– Így tehát ekkora számot, mint az Egyesült Királyságban, nem is lehet produkálni hazánkban.

– Fontos információ még, hogy az 5. sikertelen forgalmi vizsgát követően pályaalkalmassági vizsgálaton (PÁV) is meg kell felelnie a jelöltnek, és ha ott alkalmasnak minősítik, akkor próbálkozhat tovább – kaptuk az információt Nagy Emesétől.

Ötven százalékosak vagyunk

A VSM szerint (Vizsga Sikerességi Mutató), amely a vizsgaesemények sikerességét jelző mérőszám, körülbelül 50 százalékosak vagyunk.

Egész pontosan ez a szám 2020. harmadik negyedévében 49,31% volt, a negyedik negyedévben pedig 51,57%.

– Úgy gondolom, az alacsony VSM hátterében vezető okként az állhat, hogy a tanulók nem fogadják meg az oktatójuk tanácsát és nem áldoznak eleget a gyakorlásra – mondta az oktató. – Nagyon sokan azzal kalkulálnak, hogy a kötelező gyakorlati óraszám 29, a 30. óra pedig a vizsgaóra. Azonban a mai közlekedési viszonyokban ezzel az óraszámmal igen nehezen abszolválható a forgalmi vizsga.

– Probléma még a vizsgadrukk: észrevehetően alacsonyabb teljesítményt nyújtanak a tanulók forgalmi vizsgán, mint a gyakorlások során.

Aki végigment már a jogosítványszerzés rögös útján az tudja, nem kis lelki teher, akár már az első vizsga sem, így el tudjuk képzelni mit érezhetett hősünk, akinek 26 alkalom is kevés volt, hogy megszerezze a hőn áhított vezetői engedélyt. Nem beszélve arról, hogy ennek bizony jelentős költségei is vannak.

Hazánkban 2010-ben „állították be a rekordot”: B kategóriás forgalmi vizsgán 27. alkalommal tett sikeres forgalmi vizsgát a járművezető jelölt – tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában