Egészség

2021.03.30. 10:02

Jót tesz az emésztésnek a baktérium

Bélproblémák, puffadás, gyomorgondok – mindezekre megoldást kínálnak a növények.

VNA

A japán natto nagyon egészséges

Forrás: Illusztráció / Pixabay

– A tápcsatornánkban található, mikrobiom nevű baktériumhalmaz fontos része az emésztésünknek. Nagyon változatos: akár ezer különféle baktériumot is tartalmazhat, és összesen két-három kilónyi mennyiséget is kitehet – derül ki dr. Hajdú Zsanett gyógynövényszakértő biológus előadásából.

Egyedi bacik

A szakember a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár YouTube-csatornáján egy nyolcrészes sorozatban mesél arról, hogy a különböző növények milyen jótékony hatással lehetnek szervezetünkre, a legutóbbi alkalommal az emésztőrend­szerünkre koncentrált. – A bélflóránk olyan egyedi, mint az ujjlenyomatunk. Ezeknek a baktériumoknak nagyon jótékony hatásuk van, megemésztenek bizonyos anyagokat, K- és B-vitaminokat termelnek, illetve immunglobulinokat, így az immunrendszerünknek is a részei.

A szakértő szerint a bélflóránk nagyon törékeny, és könnyen károsíthatjuk a nem megfelelő táplálkozással: például a nagy mennyiségben fogyasztott fehér lisztek és a cukor komoly gondokat okozhatnak. A túl sűrűn szedett antibiotikumok is roncsolhatják tápcsatornánk természetes baktériumait – nem véletlenül ajánlott a probiotikumok szedése egy-egy kúra mellett.

– A probiotikumokat beszerezhetjük étrend-kiegészítő formájában a patikában, azonban az egészséges emésztéshez szükséges baktériumokat erjesztett zöldségekkel is bejuttathatjuk a szervezetünkbe – emelte ki a biológus. – Nem hiába él a köztudatban, hogy fogyasszunk sok savanyú káposztát! Akinek bélproblémái vannak, érdemes több erjesztett zöldséget fogyasztania. A savanyú káposztán kívül ez lehet például sárgarépa, retek, cékla, gyöngyhagyma vagy bébikukorica. Otthon is próbálkozhatunk erjesztéssel, sőt: mivel manapság már szinte mindegyik feldolgozott élelmiszer tartalmaz cukrot, ezt leginkább úgy kerülhetjük el, ha magunknak készítjük el ezeket a savanyúságokat. Sokan panaszkodnak arra, hogy a gyomruk nem bírja a savanyú káposztát: általában e mögött is a hozzáadott cukor áll, melyet kihagyva a receptből valószínűleg gond nélkül fogyaszthatjuk ezt az erjesztett zöldséget. Aki szereti az ínyencségeket, próbálja ki a natto nevű japán ételt: ez egy jól megerjesztett bab, amely nagyon egészséges, de jellegzetes illata és állaga miatt nem mindenki kedveli.

Az élesztő is segít

– A sörélesztő tartalmú készítmények is remek alternatívák probiotikumnak – mondta el a szakember. – Az élesztők gombák, melyeket az antibiotikumok nem pusztítanak el, és amelyek megakadályozhatják a gyógyszer szedése miatt kialakulható hasmenést is. Sőt, az irritábilisbél-szindrómán is segíthet egy néhány hetes kúra, erről a gyógyszertárban pontos tájékoztatást kaphatunk.

VNA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában