Egészség

2021.03.27. 13:24

Koronavírus és étkezés – Erre figyeljünk oda!

Bár a koronavírus esetében a túlsúly kockázati tényezőnek számít, az alultápláltság legalább ilyen veszélyes.

KM

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Bár az aktív covidosok száma magas, sok a gyógyult koronavírusos. Azok, akik átestek a fertőzésen, gyakran még hónapokig küzdenek krónikus fáradtsággal, memória- és koncentrációzavarokkal, izom- és ízületi fájdalmakkal, csökkent étvággyal, illetve az ízérzékelés és szaglás hiányával. A gyengeség, étvágytalanság, hányinger, szájszárazság miatt könnyen alakul ki fogyás és alultápláltság, ami lassítja a teljes gyógyulást.

Mellőzzük a fém evőeszközöket

Az sem mindegy, milyen a kondíciójuk azoknak, akik megfertőződnek. Noha a koronavírus esetében a túlsúly kockázati tényezőnek számít, az alultápláltság legalább ilyen veszélyes. Egy friss svájci kutatás szerint az alultáplált belgyógyászati betegeknél táplálkozásterápiával 20 százalékkal csökkenthető a halálozási arány – tájékoztatta lapunkat a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

A szervezet tanácsokkal is szolgált. Fogyás, alultápláltság esetén fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük, hogyan alakul a súlyunk. Együnk gyakran keveset, a főétkezések közé feltétlenül iktassunk be két-három kisebb étkezést. Részesítsük előnyben a kalória- és fehérjedús ételeket, például halat, csirkehúst rizzsel vagy túróval töltött, héjában sült burgonyát. Dúsítsuk az ételeinket reszelt sajttal, darált mandulával, dióval, esetleg tejporral. Fogyasszunk bőségesen folyadékot – a palettát színesíthetjük tejes italokkal is, amelyekből a vízhez képest plusztápanyagokat és kalóriát nyerhetünk. Súlyos étvágytalanság és jelentős fogyás esetén speciális roboráló készítményekre és tápszerekre is szükség lehet, ilyenkor az étrend szakszerű összeállításáért forduljunk dietetikushoz – olvasható a közleményben.

Ha étvágytalanságot, ízérzékelés- és szagláscsökkenést tapasztalunk, nyugodtan válasszuk kedvenc ételeinket. Intenzívebb összetevőkkel, így mustárral, tormával, fűszerekkel, savanykás gyümölcsökkel vonzóbbak lehetnek a fogások. A változatosabb ízvilág mellett különböző állagú és hőmérsékletű ételekkel is érdemes kísérletezni. Ha túl sósnak vagy keserűnek érezzük tányérunk tartalmát, ízérzékünkön javíthat egy kis édesítés mézzel, illetve fémes szájíz esetén ne használjunk fém evőeszközöket.

A szájszárazságot orvosoljuk gyakori öblögetéssel, de mellőzzük az alkoholos száj­vizeket. A nyálelválasztást fokozhatja cukormentes cukorka vagy rágó fogyasztása.

Szószok és mártások

A fáradtsággal küzdők válasszanak puha, magas víztartalmú ételeket. Jó szolgálatot tehetnek a különböző szószok, mártások is a fogások nedvesítésében. Nagyon fontos, hogy hagyjunk magunknak elég időt az étkezésre – tanácsolja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, hozzátéve: ha túl fáradtak vagyunk a főzéshez, bátran válasszuk a készételeket, vagy rendeljünk házhoz.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában