Koronavírus

2021.03.24. 14:00

Lépésnyire járunk a végcéltól

Minél nagyobb lesz az átoltottság, annál hamarabb kerülnek vissza a régi medrükbe a terápiák.

Ko

Előkészíti egy asszisztens a Pfizer–BioNTech vakcináját a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton | Fotó: MTI/Balázs Attila

Fotó: Balázs Attila

– Kedvetlenség, rossz hangulat, beszűkült élettér. Ezeket a panaszokat hallják pácienseiktől a pszichológusok nap mint nap, sajnos egyre növekszik azoknak a száma, akik telefonon is keresik a szakembert lelki problémáikkal – tudtuk meg Tullner Gabriella szakpszichológustól.

A szakember a pandémia alatt többször is beszámolt lapunknak arról, hogyan dolgoznak a pszichológusok az online térben, a személyes találkozásokat fel kellett függeszteniük nekik is.

– Számos tanulmány szerint maximum két év, amit egy ember súlyos mentális terhek nélkül kibír, ha gyökeresen megváltoznak életkörülményei, s bizonytalanság szövi át napjait, de a két évig tartó tűréshatárhoz pszichésen erősnek kell lenni. Van akinél sokkal hamarabb elszakad a cérna.

Egy év eltelt, most már nem csoda, hogy az emberek kezdenek szorongásos tüneteket produkálni, legfőképp azért, mert nem látják a járvány végét. De ne feledjük, hogy akik felvették a védőoltást, fellélegeztek, optimisták, és biztatják a környezetükben lévőket.

– Elsősorban kitartásra, türelemre van szükség, a valós kapcsolatrendszerünk építésére. Persze az online térbe szoruló munka, a digitális oktatás nem kedvez a kapcsolatápolásnak, mégis az egyetlen eszköz, hogy mi magunk is lelkileg egészségesek maradjuk, ha odafigyelünk másokra, sokat beszélgetünk családtagjainkkal, barátainkkal – ecsetelte a szakpszichológus.

Fontos a személyes találkozás

– Sportoljunk, sétáljunk nagyokat, tisztítsuk ki a fejünket a pesszimista gondolatoktól, és ne hallgassuk folyton a híreket! Ki kell bírnunk addig, amíg a lakosság nagy része megkapja az oltást – emelte ki a legfontosabbat Tullner Gabriella. A szakember elmondta, munkájuk egyre nehezebb, ugyanis a terápiák hatékonyságának alapfeltétele a személyes találkozás.

Előkészíti egy asszisztens a Pfizer–BioNTech vakcináját a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton | Fotó: MTI/Balázs Attila

– A régen futó terápiákban, amelyekben jól ismerjük a pácienst, nem jelentett nagy gondot online-ra átállni, a páciens jelzéseit megértjük, problémáit könnyen felismerjük. Inkább az újonnan belépőknél problémás, hogy hiányzik a személyes kontaktus, ugyanis a pszichológus a metakommunikációból is olvas, s azáltal nyer teljes képet kliense állapotáról. Ez most nehézségekbe ütközik.

Egyébként akiknek korábban volt valamilyen pszichés történésük, azokat nagy százalékban dekompenzálta a járvány, a bezártság, a beszűkültség tovább rontott az állapotukon.

Az lenne a legfontosabb, hogy az oltással mihamarabb védettséget szerezhessünk, és az egészségügyi ellátás is visszakerülhessen végre a régi, megszokott medrébe

– zárta a szakember, aki mint egészségügyi dolgozó már megkapta az oltást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában