Nyíregyháza

2021.03.09. 14:22

Udvarbíróknak parancsolt

Fejedelemasszonyként példaértékű mintát adott erélyes, de eredményes gazdálkodásból Bornemisza Anna.

KM

Forrás: MNL

„Nem lehet vitás, hogy kötelességünk, mint tudományos intézménynek kialakítani legalább gyűjtőkörünk hatókörében azt a műhelyt, ahol a tudományos igénnyel helytörténetírással foglalkozó szellemi erők össz­pontosulhatnak.” Ezeket a sorokat 1979-ben vetette papírra dr. Gyarmathy Zsigmond, a megyei levéltár akkori igazgatója, az általa vezetett intézmény első évkönyvének előszavában. Azóta napvilágot látott 21 kötet, és már a 22. is megjelenés előtt áll, amelynek a tanulmányaiból időnként online előadás formájában is bemutat egyet-egyet a közgyűjtemény.

Gazdálkodás asszonykézben

Tegnap az intézmény Facebook-oldalára egy olyan elő­adás került fel, amelyet nem véletlenül időzítettek nőnapra. Nagy Dóra főlevéltáros, a Magyar Nemzeti Levéltár Pest Megyei Levéltárának a munkatársa egy 17. századi, figyelemre méltó személyiség, Bornemisza Anna fejedelemasszony életébe és ­tevékenységébe engedett részletekbe menő bepillantást.

Ez a rendkívüli történelmi személyiség I. Apafi Mihály egykori erdélyi fejedelem felesége volt.

A fejedelem párja iránti bizalmát jól mutatja, hogy a hatalmas családi birtokainak igazgatását bízta rá asszonyára, amely komoly gazdaságirányítást követelt meg tőle évtizedeken át. Bornemisza Anna Lorántffy Zsuzsanna udvarában nevelkedett, és már itt jó példáját láthatta az eredményes gazdálkodásnak, amit férje fogságban, majd államvezetéssel töltött évei alatt a gyakorlatban is sikerrel kamatoztathatott. KM

I. Apafi Mihály és felesége, Bornemisza Anna

Fotók: Wikipédia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában